2013. július 9., kedd

Az olajból és földgáztól gazdagok örömének vége

Kopátsy Sándor                 PG                   2013-07-05

Az olajból és földgáztól gazdagok örömének vége

Vannak mániáim, amelyek nem találnak meghallgatásra. Ilyen, hogy az országok társadalmi fejlettségét a bányajáradékok nélkül kellene összevetni. A járadék ugyan könnyű, meg nem dolgozott jövedelem, de mint minden meg nem dolgozott jövedelem csak az okosaknak használ, az ostobákat még ostobábbá teszi. Nem ismerek a történelemben olyan országot, amelyik a bányajáradéknak köszönhetően felzárkózott volna, sok példa van azonban arra, hogy a gazdagságuk lehetővé tette, hogy a fejlődésük leragadjon.
A legnagyobb járadékot évező arab országok feudális társadalmak maradtak. Az elmúlt néhány év azonban azt mutatja, hogy azonnal anarchiába esnek, ha elfogy a népük türelmét megvásároló pénz. Márpedig a bányajáradék nagy többsége el fog tűnni. Szaúd-Arábia bányajáradék nélkül Jemennel azonos szintre zuhanna.
Ez azonban nem minket, hanem az arab világot fogja a sarkaiból kifordítani. A jelenlegi létük ugyanis elsősorban a bányajáradékra, az a világpiaci olajhiányból fakadó magas árra, az Egyesült Államok lelkes támogatására, épül. Márpedig, ha az olajban és gázban túlkínálat és olcsóbb ár lesz, az olajban és fölgázban gazdag országok világgazdasági súlya csökkenni fog. Ha az Egyesült Államok, a jelenlegi legnagyobb olaj és gáz importőrből önellátóvá, sőt exportálóvá válik, számára az arab olaj nem lesz stratégiai problémája.
Oroszország csak azért tűnhet működőképesnek, mert a nemzeti jövedelmének negyede, devizabevételeinek négyötöde bányajáradékból, mindenek előtt nyersolajból és földgázból származik. Ha ezek világpiaci ára a felére esik, ami néhány éven belül reálisan várható, kiderül, hogy az orosz polgári társadalom még annyira sem képes, mint amire a betegesen hadseregfejlesztő, imperialista, bolsevik Szovjetunió volt.
Engem is meglepett, pedig soha nem vártam eredményt a pravoszláv népek által lakott országtól, maikor az ENSZ fejletségi rangsorában előbb áll Fehér-Oroszország, mint Oroszország. Pedig ez a rangsor tartalmazza a bányajáradékot, ami az általam javasolt módszer alapján még sokkal hátrább volna. Az ENSZ rangsora három mutató, az egy laksora jutó jövedelem, a várható életkor és az átlagos iskolai végzettség, eredője alapján készül. Az utóbbi két mutató ugyanis lényegesen jobb Fehér-Oroszországban, ahol továbbra is, lényegében bolsevik diktatúra van. Viszont nincsen sok dollármilliárdos, jobb a közbiztonság, kisebb a gazdasági korrupció, hosszabb a várható életkor. Oroszország jövőjét a papaolaj és palaföldgáz forradalma fenyegeti.
Az Egyesült Államokban ugyanis megoldották, és gyorsan fejlesztik a palaolaj és palagáz termelést. Ennek hatására az ország harmad áron látja el a gazdaságot és a lakosságot energiahordozókkal. Pár év múlva a termelése megelőzi Szaúd-Arábiát is.
A világ palaolaj és palagáz készletei már a jelenlegi ismeretek alapján is elérik az eddig ismert klasszikus olaj- és gázmezők nagyságát, a kitermelési költségei a jelenlegi világpiaci árak fele sem lesznek. Ráadásul egy sor ország ebben a geológiai kincsben gazdag, tehát önellátóvá válik.
Az ugyan igaz, hogy a kitermelési költségek magasabbak lesznek, mint amennyiért a nagyon kedvező geológiai adottságok mellett a jelenlegi olajat, és gázt termelik. A megnőtt kínálat hatására a mai ár fele azt jelenti, hogy a bányajáradékok összege a jelenlegi tört részére csökken. A várható árak mellett az orosz gáz és olaj, ami viszonylag drágán termelhető, alig fog hozni bányajáradékot.
Arról még nem olvastam, hogyan fogja átrendezni a világgazdaságot a sokkal olcsóbb olaj és gáz. De a tőzsdék már jelzik. A Gazprom tőzsdei ára másfél év alatt 367 milliárdról, 78 milliárd dollárra esett. Ez az áresés egy 10 milliós országra, tehát ránk nézve, nagyobb veszteség, mint amennyiért a rendszerváltás után eladtuk az ország iparának és szolgáltatásainak a javát.
A palaolaj és a palagáz kitermelési költségeiben sokkal kisebb költségkülönbségek lesznek, ezért a termelők számára a jelenleginél sokkal olcsóbb energiát biztosítanak, de a jelenleginél sokkal kisebb bányajáradékot hoznak. A nagyobb kínálat következtében az olcsóbb ára közel lesz a termelés költségéhez, alig jelent a termelésük járadékbevételt. Az olaj és földgáz után jelenleg évente mintegy ezermilliárd dollár bányajáradék áramlik a fejlettektől a fejlődésre képételnek felé. A legnagyobb élvezők az arab országok, az oroszok, továbbá néhány afrikai és latin-amerikai ország. A kultúrájuk egyiknek sem alkalmas a versenyképességre, és az oroszoktól eltekintve, mindegyik lakossága tízszer gyorsabban növekszik annál, amit elviselhet. A hozzájuk áramló pénz a fejlődés szempontjából elveszett. Ez a felére csökkent olajárak következtében a jelenlegi járadék nagy többsége a gyorsan fejlődő puritán nyugati és a konfuciánus távol-keleti népeknél marad. Ezek az emberiségnek az a kétötöde, ami egyre nagyobb fölénybe kerül. A gyorsan szaporodó, kulturálisan nem versenyképes világ pedig egyre jobban lemarad. Az emberiség egyre jobban kettészakad. A már gazdagok, még gazdagabbak, a már lemaradtak, még lemaradtabbak lesznek.
Oroszországra visszatérve. A várható felmelegedés adhat számára vigaszt. A felmelegedés következtében ugyanis Kanada és Oroszország lesznek a legtöbbet nyerők. Csak ez a két ország rendelkezik olyan kontinensnyi térséggel, ami jelenleg alulnépesedett, ugyanakkor a felmelegedés következtében az eltartó képessége megsokszorozódhat. Ha van remény a túlnépesedett világ eltartására, akkor az a két ország, amire számítani lehet, ahol a felmelegedés elsősorban előnyt hoz. A világgazdaság, és a népességeltartás súlypontja északra vándorol.

De ez már a be nem látható jövő reménye, ami a jelenkor emberét nem érinti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése