2013. július 2., kedd

12 millió dollármilliomos

Kopátsy Sándor              PG                  2013-06-29

12 millió dollármilliomos

Az elmúlt évben a világ nemzeti jövedelme 3 százalékkal nőtt. Arról már írtam, hogy ekkora növekedés nem fedezi a 2 százalékkal nagyobb lakosság fizikai vagyonának a szinten tartását. Ahhoz minimálisan 6 százalékos növekedésre volna szükség. Tehát, az emberiség fizikai vagyona az elmúlt évben 3 százalékkal csökkent.
Ezzel szemben a dollármilliomosok száma, és vagyona 10 százalékkal nőtt. Jelenleg 12 millióan vannak.
A közölt statisztika országokra vetíti a számuk, és annak növekedését. Az országokra vetített szám keveset mond, sokkal jobb képet adna az országokban az egymillió lakosra vetített milliomosok számának közlése.
Abból kiderülne, hogy a városállamok nélküli országokban a lakosság számához viszonyítva a legtöbb milliomos Svájcban és Japánban van. Japánban a viszonylag sok milliomost a csillagászati ingatlanárak eredményezik. Vagyis ott a gazdagság jelentős hányada az ingatlanban való szegénységből fakad. Svájcban pedig az ott elhelyezett külföldi pénzek alacsony kamatjából.
Németországban és Kanadában ez a mutató közel akkora, mint az Egyesült Államokban.
A táblázaton felsorolt 10 ország között Kína a 4. helyen áll, de lakosságához viszonyítva tök utolsó.

Ennyi is elég annak bizonyítására, hogy a közgazdaságtan mennyire torzképet vetít a közvélemény elé azzal, hogy a gazdasági növekedést nem az egy lakosra jutó jövedelemmel és vagyonnal méri, hanem az országokra vetített adatokkal butít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése