2016. július 27., szerda

Putyin jobb keze az Orosz Jegybank elnöknője.

Kopátsy Sándor                PG                    2016 06 11

Putyin jobb keze az Orosz Jegybank elnöknője.

Ha valamit nem vártam, akkor a legkevésbé azt, hogy az Orosz Jegybank elnöknője lesz az, akire hivatkozhatom. Ötven éve irritál, hogy a helyzethez viszonyítva túlértékelt valuta leértékelését negatív jelenségnek, az ilyen esetben az egyetlen üdvös megoldásnak tartom. Ez nemcsak nálunk, de az egész világon a szakmára és rajta keresztül a közvéleményre jellemző.
Ha valahol, a magas nyersanyagárakban fürdő Oroszországban ez történt az utóbbi hét évben. 2008-ban 25 rubel volt egy dollár, aztán 2014-ig lassan, az óta gyorsan egyre drágult. Jelenleg 70 rubel körül mozog. Vagyis úgy alakul a rubel értéke, ahogyan Oroszország helyzete. Amit reményetlennek látok.
Ezért lepett meg, amikor a The Economist pár hete, Putyin jobb keze egy asszony, cím alatt felmagasztalja Elvira Nabiullinát, a jegybank elnökét. Már az is meglepett, hogy a nőket leértékelő orosz kultúrában egy nő a jegybank elnöke. Mindig örülök, ha a nők egyenjogúsága irányában lépnek. A Világbank elnöke egy francia asszony. Az Egyesült Államok első elnökjelöltje és várhatóan elnöke asszony. Ezeknek örülök, de nem lepnek meg. Azt, hogy az orosz államfő jobb keze is asszony, azonban kellemes meglepetés volt. Ott vártam a legkevésbé. Ráadásul egy sofőr és egy gyári munkásasszony lánya.
Nekem mondhatnak bármit a bolsevik rendszerről, az a véleményem, hogy Kelet-Európában forradalom volt és jobban nem is sikerülhetett. Ott csak még gyengébben működő rendszerek várhatók.
Kicsit utána néztem, Nabiullináról jó a szakma véleménye. Csak az lehet jó jegybankelnök, aki az ország politikai és gazdasági állapotához igazodik, nem az elméletet, hanem az országot szolgálja. A rubel értéke a dollárhoz viszonyítva a negyedére csökkent, ahogyan az orosz gazdaság elvesztette a bányajáradékainak a háromnegyedét. Ennek köszönhetően az import négyszer drágább, az export négyszer jövedelmezőbb lett. Ennek köszönhető az is, hogy az ország deviza tartaléka csak negyedével csökkent.
Azt ugyan nem tudom elképzelni, hogy Oroszország simán megúszhatja, hogy a bányajáradékai negyedére esek, de megtudtam, hogy a jegybankjuk elnöke egy erre nagyon alkalmas asszony.
Az mégis meglepő, hogy Orbán Viktor és a The Economist szerkesztősége a jó jegybankelnököt egyformán a jobb kezének nevezi.

Ezzel szemben a hazai ellenzék nem a jegybank munkáját bírálja, hanem a vezetője könyvének kiadásával járó néhány milliót boncolgatja. Szerencsére az ilyen ellenzék még azt sem érti meg, hogy minél jobban le akarják vágni a jobb kezét, annál jobban fog vigyázni rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése