2016. július 25., hétfő

A nők foglalkoztatása

Kopátsy Sándor                PG                    2016 07 20

A nők foglalkoztatása

Amennyire örülök, hogy jelenleg a két legerősebb európai ország, Németország és Nagy Britannia kormányát nő vezeti, és esélye van annak is, hogy a világ egyetlen szuperhatalmának, az Egyesült Államoknak is nő lesz az elnöke, annyira meglep, hogy Kelet-Ázsiában nyoma sincs a nők helyzetében beálló változásnak.
Amíg az ebben a tekintetben vezető Svédországban a nők foglalkoztatása 79 százalékos, addig dél-Koreában csupán 56, Hong Kong-ban 64, Szingapúrban és Japánban 66 százalék. Ennek a négy egyébként siker országnak 10 százalékkal nagyobb lenne a nemzeti jövedelme, ha a nőket a svédek szintjén foglalkoztatnák. Ez a négy ország ugyan a második világháború óta többel fejlődött, mint Svédország. Tehát a nők munkára fogásában ugyan lemaradnak, de a férfiak jobban és többet dolgoznak.
A foglalkoztatási mutatóval is bajom van, mert a 15 év feletti tanulókat nem tekinti foglalkoztatottnak, értéktermelőknek. De ennél is nagyobb hiba, hogy nem számolnak azzal, hogy melyik országban mennyi a ledolgozott órák száma. Márpedig ebben is nagy különbségek vannak. Éppen a nőket a legkevésbé munkára fogó Dél-Koreát hozom fel elrettentő példának arra, hogy a két Korea közti háború után ott katonai diktatúra volt, amiben 5 éven át törvényben előírt volt az évi 2.500 órás munka. Vagyis öt éven keresztül, aki dolgozott, évente 25 százalékkal többet dolgozott, mint Svédországban, és 35 százalékkal többet, mint az akkor munkaerőhiányos Magyarországon.

A másik megjegyzésem, a távol-keleti munkafegyelem. Dél-Koreában például nincs tartós munkanélküliség, mert aki nem talál egy év alatt munkát, az bármit elvállal. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése