2016. április 19., kedd

Obama észre tért

Kopátsy Sándor                PP                    2016 04 13

Obama észre tért

Tegnap az Egyesült Államok elnöke történelmi fordulatot jelentő vallomást tett. Líbia demokratizálásának kudarcba fulladt kíséreltének támogatását a legnagyobb tévedésének minősítette. Nem fejtette ugyan ki, hogy miért, de nyilvánvalóan az ország anarchiába kergetését látva gyakorolt bűnbánatot. Ez a vallomás lényegében az első lépés abban az irányban, ami a Nyugat második világháborút követő erőszakos demokrácia terjesztése az elmaradt világban csődbe jutott.
Előtte évszázadokon keresztül a tőkésosztály gyarmattartó demokráciáknak eszükbe sem jutott, hogy a tőkés polgárok demokráciáját rákényszerítse olyan társadalmakra is, amelyekben nincsenek tőkés polgárok. A hidegháborúban, a gyarmatok elvesztése után abba a hitbe ringatták magukat, hogy a világ elmaradt társadalmai is össznépi demokráciák lehetnek. Ennek a tévedésnek tipikus példája az, hogy a hidegháború nem bolsevik táborát egyaránt demokráciáknak hívták.
A második világháború után protestáns, azaz a puritán Nyugat társadalmai példátlan sikerrel, spontán, átalakultak össznépi társadalmakká. Ennek alapján azt hitték, hogy hasonlóra minden kultúra minden állama képes lehet, és akkor majd szinte homogén lesz az emberiség. A Nyugat puritán népeinek gazdag demokráciái a maguk sikeres rendszerét akarták mindenütt bevezetni.
A kelet-európai bolsevik marxizmus is arra törekedett, hogy minden kultúra minden fejlettségi szintű társadalmára rá kell kényszeríteni a bolsevik hitet.
Egyik tábor sem értette meg, ha a múltban, még az egymáshoz nagyon közeli alacsony színvonalon sem azonos társadalmi felépítmények voltak, akkor ma a százszor nagyobb kulturális és gazdasági szinten, azaz a nagyon eltérő alépítményeken azonos társadalmi felépítmények nem működhetnek hatékonyan.
Ennek ellenére, a gazdag nyugati országok, élükön a minden tekintetben kiemelkedő szuperhatalom, az Egyesült Államok kötelességének érezte, hogy Vietnámban, és a Közel-Keleten lecserélni a neki nem tetsző rendszereket, az embertelen módszereket alkalmazó diktatúrákat, illetve megakadályozza, hogy a bolsevikok rendezkedjenek ott be.
A közel-keleti olajra szorult Egyesült Államok azonban szemet hunyt a hűséges szövetségesei idejét múlt társadalmi rendszerein.
A máig feudális Szaúd-Arábiának garantálja a társadalmi rendszerének megőrzését. Ezt megtehette, mert kevés lakosa és mérhetetlenül sok pénze volt arra, hogy azok jólétét munka nélkül is biztosítsa. Ez olcsó olajárak mellett azonban a feudális arab társadalmak helyzete egyre nehezebb lesz.
Irán volt a másik kiemelt barátja az Egyesült Államoknak. Vele azonban hamar bajba került. Az Amerika ellenes mohamedán klérus vette át a hatalmat, ami a bojkottját is túlélte, de a gyorsa növekvő lakosságát még a példátlan nyersanyaggazdagsága sem lesz képes eltartani. Demokrácia ott sem lehet soha.
A szuperhatalmi katonai versenyben lévő Szovjetunió látva a közel-keleti társadalmi válságot, elfoglalta Afganisztánt, hogy ott rendezkedjen be. Ebbe pedig annak a bicskája tört bele. A Szovjetunió ellen harcoló arabokat az Egyesült Államok olyan fegyverekkel szerelte fel, amelyek lehetővé tették, hogy a másik elnyom ójuk az imperialista Egyesült Államok ellen is használhatnak.
Közben az iraki diktatúra sem tetszett az amerikaiaknak, ezért lerohanták, de a demokrácia helyett politikai anarchiát teremtettek.

Ezt sok külső segítséget megérezte a diktatúrák belső ellenzéke, a társadalmi modernizációt követelő réteg. Sorra törtek ki a változást követelő forradalmak. Ennek utolsó példája az arab tavasz volt. A Nyugat liberálisai örültek, hogy végre a demokrácia egyre több társadalomban győzhet. Tévedtek. Az arab társadalmak olyanok, ahol vagy a katonák, vagy a papok kénytelenek kegyetlen diktatúrát gyakorolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése