2016. április 19., kedd

A Panamai Adóparadicsom

Kopátsy Sándor                 PG                   2016 04 06

A Panamai Adóparadicsom

Pár napja forr a világsajtó, mert feltörték egy panamai pénzmosó bank 11 millió számláját.
Panamát eddig is negatív példaként emlegetem. Számomra a pozitív példa Szingapúr, ahol a kínai diaszpóra vette át a páratlan adottságú kikötőváros irányítását, és mára egy párti politikai diktatúrájának és liberális piaci gazdaságának köszönhetően az egy lakosra jutó jövedelmével megelőzte az Egyesült Államokat. Ezzel még a közel ezerszer nagyobb Kína számára is bebizonyította, hogy egy puritán nép, ha a gazdasága piacosított, példátlan utolérési eredményre képes.
Az ellenpéldám Panama volt, a Panama Csatornának köszönhetően Szingapúrhoz hasonló stratégiai előnyt élvez, mégis szegény és korrupt maradt. De egy okos szélhámos újabb panamát talált ki. Rájött, hogy a panamai törvények alapján hatósági jóváhagyás nélkül nyithat számlát, aki nem tart a birtokában fegyvert. Ehhez ugyanis hatósági engedély kell. Ezzel a jogi kiskapuval élve keresett olyan panama lakosokat, akiknek nincs fegyverük, nyitott nekik számlát arra, hogy a pénzüket kimenteni akarók velük kössenek szerződést arra, hogy a pénzüket, halála utánra nekik ajándékozza. A pénz felett a tulajdonos életében szabadon rendelkezik, mint a sajtjával, de ha haláláig nem használja el, a megajándékozott örökli. Az elhelyezett pénzét azonban bármikor felveheti számos ország bankján keresztül. Vagyis a pénzével a tulajdonos szabadon rendelkezik.
Mindig, de most a bányajáradékok zuhanása idején különösen nagyon sok olyan gazdag ember van, aki joggal félti a pénzben őrzött vagyonát, a hazai valuta vészes romlásától. Ezért vannak sokan a pénzüket mentők között azok, akiket az olajárak csökkenése veszélybe hozott. Oroszok, latin-amerikaiak és arabok. Hasonló bizonytalanság jellemző a diktatúrákra is. Nem véletlen, hogy elsőként mindenki Putyin nevét kereste. A rubel másfél év alatt az értékét elvesztette. Ebből fakadóan Oroszország gazdagjai, függetlenül attól, milyen személyi kapcsolatban voltak vele, alapvető érdekük volt a vagyonuk dollárban való kimentése. Azt nem tudom felmérni, hogy hova vezeti Oroszországot az olcsó olaj, de abban, hogy a politikai és a katonai súlya csökken, nincs kétség. De nem ismerek olyan társadalmi erőt, ami válthatná a jelenlegieket. Azt eddig sem értettem, hogy Szaúd-Arábia fennmaradt.
Putyin helyesen érzi, hogy népszerűsége érdekében imperialistaként kell viselkedni, a kenyér helyett birodalmi rangot kell a népnek adni.
Azt még mindig elhallgatják, hogy a BRICs országok közül kettő Oroszország és Brazília válságba süllyedt, India pedig a gyors gazdasági növekedésével tudja, ideig-óráig játszani, hogy összetartható.
Kína az egyetlen ország, ami nélkül a világgazdaság történetének alakulása érthetetlen.

A jelenlegi panamai botrány csak arra figyelmeztet, hogy a világgazdaság egyensúlyának érdeke a pénzek nemzetközi mozgása feletti szigorú felügyelet. Az, hogy trillió dollárok gátlástalanul mozoghatnak a pénzügyi világban, és tűnhetnek el az államok adóztatásából, a legveszélyesebb gazdasági bűnözés. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése