2015. december 23., szerda

Trump, Marie Le Pen és Orbán

Kopátsy Sándor                  PP                  2015 12 11

Trump, Marie Le Pen és Orbán

Ez a három jobboldali politikus van a The Economist legutóbbi számának címlapján. Nem véletlen, hogy az a három jobboldali, de semmiképpen nem fasiszta, nem szélső jobb politikusok szerepelnek a világ legrangosabb hetilapjának címlapján. Azt, hogy milyen indoklással még nem olvastam, de tudatosan írom le a magam értelmezését.
Trump a következő elnökválasztás példátlanul népszerű republikánus elnökjelöltje. Nagyon gazdag és nagyon esetlen politikusnak tartom. Remélem, nem lesz az Egyesült Államok elnöke. Elefánt lenne a porcellán boltban. Ennek ellenére példátlanul népszerű. Most az ott élő, illetve az oda igyekvő mohamedán bevándorlók ellen hirdetett otromba bojkottot. Erre ugyan viszonylag sokkal kevesebb oka lenne, mint a fejlett nyugat-európai országoknak, hacsak az arab terroristák nem volnának legalább olyan ostoba politikusok, mint Trump. Az arab világban nem azért vált jellemzővé az Amerika ellenesség, mert ez az ország sértette durván a mohamedánok érdekét, hanem azért, mert Izraelt abban is támogatta, amiben szerénységre kellett volna inteni. Az Egyesült Államok közvéleménye és politikája nem mohamedán ellenesebb, mint a nyugat-európai sokkal több arabot befogadó országok közvéleménye, és jobboldali lakossága, hanem a mohamedánok számára elszánt barátja és védelmezője Izraelnek.
Ezért volt ostobaság az El Kaida tíz év előtti terrortámadása az Egyesült Államok ellen. Ezért volt hiba a legutóbbi terrortámadásuk is. Az antiszemiták nem veszik tudomásul, hogy ennek az országnak a lakossága a legtürelmesebb a más kultúrákkal szemben.
Trumpnak sem jutott volna eszébe, ha nincs Merkel, aki nem provokálja ki a közel-keleti bevándorlást, és az nem erősíti fel sokszorosára az arabokkal szembeni ellenérzéseket.
Ha nincs Merkel, nem lenne ilyen népszerű Trump.
Marie Le Pen a legutóbbi francia választáson az apja által alapított szélsőjobb párton a legnépszerűbbnek bizonyult. Sikere két tényen alapult. Egyrészt a szélső jobb párt szélsőségességét csökkentette, másrészt a közel-keleti népvándorlás sokszorosára növelte az európai országok közvéleményének arabellenességét. Akárcsak egy éve még senki sem merte volna feltételezni, hogy ez a párt nemcsak a Sárközi vezette korábbi közép-jobb kormánypártot, de a jelenlegi szocialista kormánypártot is megelőzi.
Pedig Franciaországban sokkal több alapja van az arabellenességnek. Aránylag ott többen élnek, a társadalmon belül jobban elkülönülnek, és a lakosság sokkal inkább arabellenes.
Ha nincs Merkel, nem lenne a legerősebb párt a Marie Le Pené.
Orbán Viktor, a kis Magyarország miniszterelnöke nem kerülhetett volna egy képre az Egyesült Államok legnépszerűbb republikánus elnökjelöltjével és Franciaország legnépszerűbb ellenzéki politikusával, ha Orbán nem érzi meg mindenkinél korábban, hogy a gátlástalan behívások elleni fellépés egyébként is páratlan népszerűségét még jobban bebetonozza.
Amikor mindenkit megelőzve, elutasította a zöld határokon történő, megszűrhetetlen beáramlást, azonnal azt mondtam, hogy ezzel nemcsak a hazájában betonozza még jobban be a hatalmát, de Európában is a történelmünkben páratlan tekintélyű politikus lesz.
Azt sem itthon, sem külföldön nem veszik tudomásul, hogy Orbán Viktor a hazájában a legnépszerűbb politikus. A második világháború, de talán a demokráciák történelmében páratan sikerrel választották meg. A 2010-es választáson megnyerte a körzetek 99 százalékát. Ezt négy évvel később a körzetek 90 százalékos megnyerésével erősítette meg. Ismereteim szerint, ilyen fölénnyel nem nyertek választást soha, sehol, ha a választás titkos volt, és azon több párt indulhatott.
Orbán felkerülését a hármas képre, Merkelnek köszönheti.

A történelemben nem példátlan, hogy valakik a politikai karrierjüket az ellenfeleik ostobaságának köszönhetik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése