2015. december 23., szerda

Gondolatok a Biszku ítélet után

Kopátsy Sándor                 PP                   2015 12 18

Gondolatok a Biszku ítélet után

A hivatalos politikai megítélése után az ítélethez gratulálok a bíróságnak. Ezzel sem kerül börtönbe. A politikai elvárásnak megfelelően az ügyész ugyanis életfogytiglanit kívánt.
A bajom az 1956-os forradalom hivatalos történelmi értékelésével van. Még mindig abban a hitben ringatjuk a közvéleményt, hogy a forradalom november elején vállat céljai teljesíthetők voltak. Véleményem szerint minden olyan cél, ami túlment volna a Kádár-kormány gyakorlatán, irreális volt. Nemcsak azért, mert a Szovjetunió nem tűrt volna el többet, hanem azért is, mert a hidegháború szocialista oldalán sem maradtak olyanok, aki elfogadhatónak tartottak volna egy olyan több párt rendszert, amiben megszűnt volna a marxisták politikai befolyása is. A fő érvem a magyar demokrácia bevezethetősége ellen a tény, hogy a hidegháború nemcsak akkor, de 1990-ig az Egyesült Államok érdekét is szolgálta.
Már akkor is, de az óta még sokkal inkább a forradalom még megmenthető maximális eredményét a Kádár-rendszerben látom.
Annak érdekében, hogy vissza ne hozzák, Rákosít és csapatát, a Kárár-rendszernek tudomásul kellett venni a Szovjetunió elvárásait. Ezek között számura a legfontosabb volt a szovjetellenesség felszámolása, ezért a belügyminisztérium feletti felügyelet. Tehát csak olyan káder lehetett a belügyminiszter, akiben megbíztak.
Azt is tudni kellene, hogy a forradalom leverése után két-három évig Kádárt nemcsak a közvélemény, de az állampárt vezetésnek többsége sem fogadta el. Biszku személyében Kádárnak olyan belügyminisztere volt, akiben megbízhatott, de az ellenzéke is elfogadta.
A forradalom fegyveres védelmezőinek viselkedését én is akkor hazafiasnak, de irreálisnak éreztem. Szerettem volna, ha nem kell ellenük fegyveres erőszakot, kivégzéseket alkalmazni. Ma már belátom, hogy ennek hiányzott a realitása. Tudom, hogy a bolsevik marxizmus történelmében a mienkénél is brutálisabb megtorlások voltak.
Biszku történelmi érdemének tartom, hogy mindig Kádár mögött állt. Márpedig az kezdettől fogva, máig a szilárd meggyőződésem, hogy nála nem lehetett senki alkalmasabb arra, hogy mi lehetünk a legvidámabb barakk. Nemcsak a politikusok, de a történészek sem veszik tudomásul, hogy a hidegháború szocialista oldalán az volt a legjobb, aki a táboron belül a legtöbb mozgásteret biztosította. Ennek alapján nemcsak Kádárnak és társainak, Nyersnek, Fehérnek, de még Biszkunak sem volt versenytársa.
Ezért fogadtam megelégedettséggel az ítéletet.

Meggyőződésem szerint az utókortól pedig felmentést fog kapni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése