2015. február 9., hétfő

Orvhalászat

Kopátsy Sándor                 PG                   2015 02 07

Orvhalászat

A legnagyobb amerikai közvélemény kutató iroda, a Pew felmérést készített az orvhalászatról. Ebből kiderült, hogy a halászat ötöde illegális, nem engedélyezett fogás. Az értéke meghaladja a 20 milliárd dollárt. Én lényegesen többet gondoltam. Ráadásul egyes halfajokat aránylag jobban érinthet. Nem tagadom ez is károkozó, de a hal nem olyan, mint a tigris, aminek szaporodását harsogta a világsajtó.
Az ilyen alapos és költséges tanulmánynak utalni illene arra, hogy a hal nagyon szapora állat, az elvesztett létszámát nagyon hamar visszaállítja. Minden halfajnál elég a létszám tartásához, ha a több ezer ikrából egyetlen utód marad. Ez az óriási szelekció az életteréhez szinte azonnal igazodik. Ha az ezer ikrából egyetlen hal marad, akkor könnyen maradhat kettő is és ez már az állomány kétszereződését jelenti.
A halfarmokon pedig az ikráknak nem egyetlen ezreléke, hanem jelentős hányada hallá fejlődik.
A túlszaporodó emberiség élelmezésének megoldását látom abban, hogy művedlés alá vesszük a tengereket. Potenciálisan azonos vízfelület sokkal nagyobb termelőkapacitást jelent, mint a szárazföld. Vizekben élő, alacsonyabb rendű állatok mindegyike hatékonyabban szaporítható, tenyészthető és jobb energia átalakító, mint a szárazföli hústermelők.
A tudomány és technika ma már egységnyi vízterülten nagyságrenddel több élelmet képes előállítani, mint a legjobb földön. Ráadásul a szárazföld jelentős hányada kedvezőtlen adottságú, a tengerek, az édesvizű tavak ezzel szemben szinte azonos szinten hasznosíthatók.
A vizekben történő termelésnek alig van környezetszennyező hatása.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése