2015. február 2., hétfő

A legjobb örökség a jó oktatás

Kopátsy Sándor               PO                    2015 02 01

A legjobb örökség a jó oktatás

Régen vallom, hogy a szülők azzal adnak a legtöbbet a gyermekiknek, ha jól választanak nekik pályát és iskolát. Ezért hiányolom, hogy az állam nem segíti a szülőket ebben a két feladatukban. A képességfelmérés a jelenkori társadalmak egyik fő feladata lenne, mégis nagyon keveset tesznek ebben a tekintetben. A képességfeltárásra, és az iskolaválasztásra széles állami szolgáltató szektort kellene működtetni. Ezzel szemben a szülők szinte semmi segítséget nem kapnak, pedig az óriási többségük erre önmaga eleve képtelen. Nemcsak azért, mert elfogultak, hanem mert nem rendelkeznek a szükséges ismeretekkel.
Ez jutott az eszembe, amikor azt látom, hogy az Egyesült Államokban a szülők felső és alsó ötöde mennyit költ a gyermekei képzésére. Megdöbbentő és sokatmondó ez a néhány adat. 1972 és 2006 között az egy lakosra jutó jövedelem mintegy harmadával nőtt. Ennél alig többet változott az alsó ötödben a gyermekek oktatására fordított összeg. Ezzel egy időben a felső ötöd ráfordítása hatszoros lett. Vagyis a felső ötöd tudja, hogy a gyermekiek mi a legfontosabb, az alsó ötöd pedig nem mozdult ebbe az irányba. Nagyobb baj, hogy a kormány sem mozdult, pedig 1978-2014 között a tandíjak négyszer gyorsabban növekedtek, mint a fogyasztói árak. A felső ötöd a tandíjaknál is jobban növelte a gyermekére fordított összeget, az alsó pedig csak a tandíjemelkedés harmadával.

Ha valamiből, ebből lehet következtetni, hogy a következő generációban még nagyobbak lesznek a jövedelemkülönbségek. A gazdagok gazdagabbak, a szegények szegényebbek lesznek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése