2013. május 14., kedd

Európa lemaradt


Kopátsy Sándor                   PH                 2013-05-10

Európa lemaradt

Európának nemcsak az egésze, különösen a katolikus és ortodox keresztényrésze van gyors lemaradásban, de még a protestáns társadalmai is.
Ezt a tény világosan mutatja a Bloomberg hírügynökség most közölt statisztikája a világ legmegbízhatóbb bankairól. Az első tíz között csak egy amerikai bank van, a Citigrup, de az is csak a kilencedik.
Az első egy csodabogár, a Qatar National Bank. Egy mesterségesen létrehozott államocska, ami a 100 dollár feletti olajáraknak köszönhetően került a rangsor élére. Talán ezer éve volt utoljára, amikor egy muzulmán országocska bankáról el lehetett képzelni, hogy a világon az első. Akkor Európa legnagyobb, leggazdagabb városit muzulmának lakták, és azok is eltörpültek Alexandriához, Damaszkuszhoz vagy Bagdadhoz képest, de nem is beszéljünk a legnagyobb kínai városokról. De Katar eredményét akár egy generációra sem merném becsülni. A szakma véleménye szerint az olajárak tíz éven belül a felére csökkennek, és az Egyesült Államok lesz a legnagyobb gáz- és olajtermelő. Ez az ár pedig már negyed akkora nettó jövedelmet sem jelent. Márpedig a 100 dolláros ár mellett is seper az arab tavasz. Katar sikere mögött tehát nem látok tartós világgazdasági tendenciát.
A világgazdaság centrumának Kelet-Ázsiába való áthelyeződését annál inkább világtörténelmi ténynek kell tartani. A tíz első között három szingapúri és egy hongkongi bank van, ezek a konfuciánus Kelet-Ázsia erejét mutatják.
A szakmán kívül állóknak meglepetés lehet, hogy az első tíz között négy kanadai bank van. Ez a szakmában pár éve már köztudott. Mind a négy a rangsorban az Egyesült Államok bankjai előtt van. Ebből azt kellene látni, hogy mire volna képes az Egyesült Államok, ha nem költ háromszor akkora hányadot a hadseregre, kalandos, értelmetlen háborúzásra, és a piacosított egészségügyre. Ez a két improduktív mániája emészti fel a nemzeti jövedelmének hatodát.
Ugyan közgazdászként nem hiszek abban, hogy a jó bankoktól lesz jobb a társadalom, csak fordítva, a jó társadalomnak vannak jó bankjai.
A világtörténelmi esemény azonban, hogy nemcsak az első tíz között nincs európai, de sokkal inkább az, hogy a második tízben is csak három van. Két svéd és egy svájci. De nincs köztük angol, német, francia vagy holland bank. Ez a három állam nincs az ENSZ rangsorában a tagországok első tíz legfejlettebbje között sem, pedig abban hat jóval kisebb puritán lakosú állam, a négy skandináv, Svájc és Hollandia, szerepel.
Ha az EU vezetői rendelkeznének történelmi perspektívával, azonnal lemondanának. Belátnák, hogy a Nyugat Észak-Amerika nélkül, és a latin államokkal együtt, esélytelen.
Ezt a vakoknak is kellene látni.
Az EU tagállamaiban az egy laksora jutó nemzeti jövedelem a legutóbbi harminc év során fele úgy nőtt, mind a két Észak-Amerikai államban, és negyed úgy, mint a távol-keletiekben.
Ezt a rövid írást azzal kezdtem, hogy Katar csillaga nem fog sokáig ragyogni. Azzal zárom, hogy az Európai Unió csillaga már most sem ragyog. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése