2013. május 21., kedd

Erdély elvesztése


Kopátsy Sándor                 EH                   2013-05-14

Erdély elvesztése

Már diákkoromban Brassót tartottam a leginkább európai városnak, minden további nélkül beillett volna a Hansa városok sorába. Az országban pedig Erdélyt tekintettem, sok tekintetben, példaképnek.
Móricz Zsigmond zseniális regénye volt az egyetlen, amit háromszor elolvastam. Ennek a könyvnek köszönhettem, hogy már középiskolásként felismertem, hogy milyen sokat köszönhettünk az oszmán uralomnak, és befolyásnak.
Március 15. bűnének tekintettem, hogy meghirdette az uniót Erdéllyel.
A Szabadságharc történelmi szerepét akkor lejtőre tette az, amikor Bem serege, amiben Petőfi is szolgált, a helyett, hogy a románokat is államalkotó etnikummá nyilvánította volna, a szászoktól is elvette ezt a jogot.
Ma pedig úgy tekintek Erdélyre, mint a Kárpát medence azon részére, ami százötven év alatt, a legmagasabbról a legmélyebbre esett.
Most Erdély sorsával azt akarom illusztrálni, mennyire igaza volt Max Webernek, amikor kijelentette, hogy csak a protestáns etikájú, vagyis a puritán viselkedésű népek lehetnek sikeresek. Erdély etnikai átalakulása illusztrálja ugyanis azt, hogy a társadalmi siker titka a puritanizmus, aminek keresztény vallási formái a protestáns vallások. Amelyik népet nem érintett meg a kereszténység reformációja, ezt évszázadok múlva is szenvedni fogja.
Erdélynek az volt a szerencséje, hogy Mohács után, egészen 11849-ig, többé-kevésbé kikerült a Habsburgok hisztérikus katolicizmusa alól. Oda csak előbb a Habsburg császárok hitbuzgó katolicizmusa, majd a magyar nacionalizmus rántotta vissza. Végül Trianon tetőzte be.
Száz éve Erdély volt Európa egyik etnikai tekintetben legtarkább térsége. Legfeljebb a Kaukázussal volt összehasonlítható. Még ma is tarka, de az értékét növelő etnikumok szinte eltűntek. Eltűntek a zsidók, az örmények, a szászok, a svábok. A magyarok még viszonylag megmaradtak. Az arisztokrácia és az úri középosztály nagyobb részt a megmaradt Magyarországra menekült. Ezek általában lényegesen modernebbek, haladóbbak voltak, mint a magyarországiak.
Az elvesztett értékes etnikumokat bőven pótolták a Regátból áttelepült románok és a szapora cigányság.
Nem az a nagyobb veszteség, hogy Romániához tartozik, hanem az, hogy etnikailag balkáni lett. Az etnikai átalakulás a Tündérkertből Balkánná süllyesztette. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése