2012. augusztus 28., kedd

NÉHÁNY KIEGSZÍTŐ GONDOLAT A VÍZGAZDÁLKODÁSHOZ


Kopátsy Sándor              PA                      2012-08-27

NÉHÁNY KIEGSZÍTŐ GONDOLAT A VÍZGAZDÁLKODÁSHOZ

I.
Német mintaüzemet is keresni kell a bemutató gazdaságok közé. Ennek több oka van. Egyrészt a német zöldség és gyümölcspiac a legfontosabb nyugati export, másrészt kitűnő bemutató gazdaság a piacról kiszoruló német napelem gyártás számára. A kontinentális, meleg és napos öntözéses kertészet vízigénye éppen a meleg, napos nyári hónapokban igényli az energiát. Sok víz felemelésére akkor van szükség, mikor a napelemek csúcson járnak.
A német mintaüzem a német zöldség és gyümölcspiacra való betörés szempontjából is fontos.
II.
Kínai napelem gyártót is fel kell kérni a bemutató üzemek közé. Számukra fontos volna az európai piacon való bemutatkozásuk.
III.
A halgazdaságok mintaüzemét vietnámiakra bíznám. Ma Vietnámban dübörög a haltermelés technikai forradalmának bevezetése. Az utóbbi tíz évben átlag 15 százalékkal nőtt a haltermelés. A leggyorsabban a világon.
Ehhez adottságot jelent számunkra, hogy több száz vietnámi agrármérnök végzett a magyar egyetemeken. Ezek közül minden bizonnyal, több tucat olyan is van, aki képzettségét a haltermelésben hasznosítja. Ezek közül kellene meghívni néhányat, hogy átadják tapasztalataikat.
IV.
Izraelből keressünk olyan beruházót, aki kibuc-szervező gyakorlattal rendelkezik. Az izraeli kibucok páratlan sikert értek el a képzetlen munkaerő belterjes mezőgazdasági kollektívák alakításában. Ezen belül a vízzel való takarékosságban is elsők. A cigányság foglalkoztatásában ugyanis döntő szerepe lenne abban, hogy a maguk közösségében boldogulhatnak.
V.
Hollandiából olyan öntözéses kertészeti beruházást kell hozni, amelyik Kenyában afrikai képzetlen munkaerővel folytat világszínvonalú virágtermelést. Hollandia nemcsak üzemeltetési és technikai ismereteket hozna be, hanem kezükben van szinte az egész európai virágpiac. Számukra aranybányát jelentene a kontinensen való virágtermelés.
- - - - - - -
A fenti ötletekkel meg kell keresni a Külügyminisztériumot. Az érintett országok számára új lehetőséget jelentenének az ilyen ajánlatok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése