2018. április 26., csütörtök

Korea egyesülhetősége

Kopátsy Sándor                EH                   2018 04 18

Korea egyesülhetősége

Soha nem mertem azt mondani, hogy valami nem történhet meg. Ilyennek tekintettem a két Korea egyesülését akár néhány hónappal ezelőtt is. Most mégis a tárgyalásoknál tartanak. Egy évvel az 56-os forradalom előtt ugyan már biztos voltam abban, hogy fegyveres felkelés a Rákosi rendszerrel szemben. De azt is biztosan láttam, hogy mivel a hidegháború az Egyesült Államok számára is világpolitikai érdek volt, a fegyveres felkelés, Rákosi elzavarása ugyan megtörténhet, de az lehetetlen, hogy a kis Magyarország átállhat a demokráciák oldalára. Ennek köszönhettem, hogy az Országos Tervhivatal Forradalmi Bizottságának az elnökeként nem léptem túl a Szovjetunió számára még elviselhetetlen eltávolodást. Sajnos, Nagy Imre nemcsak a Szovjetunióval, de még Kínával és Jugoszláviával is felrúgta a kapcsolatot.
Néhány évvel később Csehország megreformálását reálisnak ítéltem meg, mivel úgy éreztem, hogy ott elég erős a polgárság ahhoz, hogy a Szovjetunió számára is elfogadható szinten megáll. Sajnos, Csehszlovákia sem volt képes a realitásokon belül megállni.
A két Németország egyesítésével járó rendszerváltásnak aztán már teljesen mások voltak a világpolitikai feltételei is. Az egyesült Németország gazdag nyugati fele vállalta a harmad akkora és olyan fejlettségű szintű Kelet-Németország felzárkózásának óriási terhét. Máig meg sem említik, hogy Nyugat Németországnak mekkora terhet jelentett a keleti országrész felzárkóztatása. Ennek ellenre negyedszázad után sem fejeződött be a felzárkózás.
Ennek a tapasztalatában hittem azt, hogy a két Korea között akkor lett a különbség, amit már az egyik oldalról sem lehet közös szintre hozni. Jelenleg ugyan nincs hidegháború, legfeljebb Kína érdekelt a megosztottságban. Ugyanakkor Kína nem folytat katonai szuperhatalmi versenyt az Egyesült Államokkal, sőt köztük páratlan külkereskedelmi kapcsolat működik évtizedek óta, ami Kína számára sokkal fontosabb, mint a menthetelten Észak Korea fenntartása.
Ezért a két Korea egyesülésének lehetetlenségét a köztük létrejött szakadék nagysága miatt tartom reálisnak. Az elmúlt évben Dél-Koreában az egy lakosra jutó jövedelem tizenhatszor magasabb volt, mint Észak Koreában. Ismereteim szerint nem ismert a történelem példát arra, hogy egy félszigeten ugyanazon népek között ekkora. A két Németország között1:3 különbség volt, és a történelemben példátlan kelet-német támogatás ellenére, nem tűnt el teljesen a különbség. A kelet-német bolsevik rendszer nem volt olyan szélsőséges, mint az észak-koreai, nem egyetlen család Sztálint is megszégyenítő terrorja után elképzelhetetlen, hogy békésen lehessen a két ország közti különbséget példátlan bosszúállás nélkül kezelni. Ez a helyet ugyan nem tartható, de véres leszámolások nélkül mégsem kezelhető. A tarthatatlan helyzet tarhatóan nem rendezhető.

A két Korea és a két Vietnám sem összehasonlítható. A dél-vietnámi országrészen élő etnikum ugyancsak nem volt versenyképes a puritán észak-vietnámiak társadalmi felépítményének, de a helyzet inkább Olaszország eltérésével vethető össze. Olaszország megosztottsága sem lesz örökké fenntartható, de békésen megoldható. Ez történt lényegében Vietnám egyesülése után. Az ország egyként működve is egészségesen fejlődik, és fel fog zárkózni Kínához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése