2018. január 5., péntek

Gazdasági szuperhatalommá épül Kína

Kopátsy Sándor                 PG                  2017 12 15

Gazdasági szuperhatalommá épül Kína

Évezredeken keresztül a Gyöngyfolyó torkolatvidéke volt a világ legnagyobb agglomerációja. Aztán az ipari forradalomnak a hatására, London, illetve Dél-Anglia és a vele szemben fekvő Atlanti partvidék vált azzá. Az első világháborút követően New York vette át a stafétabotot, a második világháború óta pedig San Francisco környékét és Tokiót tekinthetjük ennek. Jelenleg már egyértelmű, hogy a legnagyobb a Gyöngyfolyó vonástérsége, vagyis a Kínai Birodalomba beépülő Hong-Kong és az évezredes metropolisz Kanton, mai nevén Guangzhou egybeépülése után lesz. A Gyöngyfolyó északi partján elterülő Hong-Kong-ot és a déli partján lévő Makaót már 20 kilométeres híd köti össze, most történik a Hong-Kong és Guangzhou közti gyorsvasúti összekötetést építésének a törvényes jóváhagyása.
Hong-Kong ugyan aggályoskodik az egyre szorosabb kapcsolat okán, de a közvélemény többsége már ma is támogatja. Szerintem Hong-Kong érdeke is, hogy a világ legnagyobb kikötője csak akkor lehet, ha a hátország rajta keresztül küldheti a világpiacra a hajóit. Az ma már ugyanis vitathatatlan, hogy Hong-Kong forgalmával a világ egyetlen kikötője sem versenyezhet.
A várható jövőben Kína nyersanyag igényének harmadával egyetlen kikötő nem versenyezhet. Ez fokozottan érvényes a konténeres kínai export mennyiségére.

Kína nemzetközi versenyképességével a fogyasztási cikkek piacán egyetlen más ország sem versenyezhet. A tömegcikkek gyártásában Kína akkor is fölényben marad, amikor már a bérek ott is magasak lesznek, mert a fejlett Nyugaton hiányozni fog a futószalagok mellett is kívánatos munkafegyelem. A közgazdászok máig sem veszik tudomásul, hogy jelenleg a kínai tömegáruk terelése nemcsak azért hatékony, mert a bérek alacsonyak, hanem azért is, mert a kínai munkaerő a tömegtermelésben is fegyelmezetten dolgozik. A fejlett országok tömegáru termelése azért nem versenyképes, mert azokban a munkaerő rangon alulinak tartja a futószalagok melletti monoton munkát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése