2018. január 5., péntek

A Kínai Kommunista Párt tagsága

Kopátsy Sándor                 PP                  2017 12 16

A Kínai Kommunista Párt tagsága

Az ugyan alig vitatható, hogy a Kínai Kommunista Párt a történelem legnagyobb tagságú és erejű pártja. Ebben a tekintetben nem történt lényeges változás annak ellenére, hogy a taglétszám az ország lakosságához viszonyítva tovább növekedett. 2005-ben a lakosság 5.4, jelenleg pedig 6.2 százaléka. Ez a növekedés elsősorban annak a következménye, hogy az öregek tagságának a kezelése rendezetlen. Ezek többsége akkor sem szünteti meg a tagságát, ha passzív taggá változik.
Két változást mégis fontosnak tartok.
Az új tagok 40 százaléka nő. Ez akkor is jelentős, ha a párton belüli hatalom létráján felfelé haladva egyre csökken. Az pozitív változás, hogy a hatalom csúcsán lévők feleségeinek a politikai hatalma megszűnt, ahhoz képest, ami Mao és utódlása idején kártékonynak bizonyult.
A diplomás párttagok aránya gyorsan nő. Ezt ugyan nem közlik, de azt igen, hogy az új tagok többsége az egyetemek hallgatói, illetve a friss diplomások közül kerül ki. Ez fokozottan igaz a lányok esetében. Idővel ennek a párt funkcionáriusai sok között is lesz következménye. Ezt a témát már többször érintettem, mint annak a következményét, hogy a csak egy gyermeket vállalhatás hatására a leány magzatok jelentős hányadát eltávolították. Ugyanakkor már egyértelműek a nőhiány következményei. Amiből hiány van, az egyre értékesebb lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése