2018. január 5., péntek

Oroszország teljesítménye

Kopátsy Sándor                 PG                 2018 01 01

Oroszország teljesítménye

A magyar politikai elit és a közgazdászok szinte úgy kezelik Oroszországot, mintha semmi érdekünk nem fűződne ahhoz, mi történik ott. Onnan kapunk olajt és gázt, méghozzá viszonylag kedvező áron, és a magyar mezőgazdasági exportunk legjobb fogadója. Amennyire sok hátránnyal is járt, hogy 1990 előtt csatlósai voltunk, annyira előnyös, hogy tőlük kapunk energiahordozókat és jó vevőnk a mezőgazdasági termékeinknek.
A csatlósságot nem mi választottuk, de annak sem csak hátrányai, előnyei is voltak. Amikor a rendszerváltás után szuverén állam lettünk, ostobaságnak minősítettem, amikor a történész miniszterelnökük meghirdette a „konyec” jelszó alatt értett teljes szakítást. Még egy valóban rossz szomszéddal is jóban kell lenni, nemhogy egy szuperhatalmi státuszát veszetett nagyhatalommal.
Azt ugyan megértem, hogy az úri középosztályt képviselő Antall József csak a csatlósságunk hátrányaira emlékezett, de a tények tudomásul nem vétele egy miniszterelnök súlyos hibája.
Hiba azt is elhallgatni, hogy Oroszország nemzeti jövedelme Putyin első ciklusában átlagosan 7 százalékkal növekedett, kétszer gyorsabban, mint az EU tagállamoké, köztük Magyarországé. Az ugyan vitathatatlan, hogy ezt a példátlanul magas olajáraknak köszönhette, de elhallgatni nem bölcs magatartás. Az ország lakosságának magatartását ugyan nem a puritanizmus, a takarékosság, a beosztás, a szorgalom jellemzi, ezért a puritán Nyugat népeivel csak akkor tarthatja a lépést, ha magas a nyersanyagok ára. Biztos voltam abban, hogy Oroszország vidám menetelésének vége az 50-60 dollár/hordós árak mellett. Mivel semmi remény nincs arra, hogy az olajárak a jelenlegi szintjüknél magasabbak lesznek, nincs remény arra sem, hogy Oroszországba visszatérhet az éves 7 százalékos növekedés. Ezt az orosz politikai elit is tudja. Ezért csörgetik a kardjukat, mert a népük a katona sikert még a kenyér áránál is fontosabbnak tartja.

Számunkra azonban nem érdek a minél erősebb Orosz Birodalom, mert a gyenge szomszéddal mindig könnyebb üzletet kötnünk, mint az erejében az indokoltnál is jobban bíznak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése