2011. július 29., péntek

A politika ne tiltsa be a tudományt

Kopátsy Sándor PP 2011-07-26

A POLITIKA NE TILTSA BE A TUDOMÁNYT

Nagy ára lesz egyszer annak, ha a Fidesz komolyan veszi az erőtlen szövetségesét, a KDNP-t.

Most éppen két illusztrációja van a korlátoltságnak.

A fogamzás feletti döntés az érintett két személy elemi állampolgári joga.

Megörültem, hogy az illetékesek ráébredtek arra, hogy közel ötven éve van már megoldás arra is, ha egy nő megijed, hogy megtermékenyül, és vásárol a patikába egy olyan pirulát, ami a szex után három nappal is biztosítást jelent a fogamzás ellen. Az Egyesült Államokban negyven éve ez az óvszer szabadon kapható a patikákban. Ezért úgy gondolták, bizonyos korlátok között ezt nálunk is megengedik. Az engedélyt azonban két nap után visszavonták annak ellenére, hogy 27 európai országban ez már engedélyezett.

Kétségbeestem, hogy a hatalomban befolyásosak jelentős hányada, ebben a tekintetben is, a középkorban képzeli magát.

Ez a döntés különösen súlyosan érintett, annak ellenére, hogy kilencven évesen, engem nem érint, csak szégyellem magam, hogy olyan korban élek, amikor a középkori korlátoltságnak ilyen befolyása van.

Az állításom külön kifejtem egy másik írásomban.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Miniszter drákói intézkedésekkel akarja megvédeni a magyar mezőgazdaságot a génmódosított növényektől. Ha egy miniszternek illene, ha nem is ismertekkel, legalább alapfogalmakkal rendelkezni attól, hogy az elmúlt ötven év legnagyobb tudományos forradalma, érinti a mezőgazdaságot is. Nagy baj, ha a biológia forradalma által leginkább érintett két tárca egyikét olyanra bízzák, akinek fogalma sincs arról, mint köszönhet, és főleg mit várhat a biológiai forradalomtól a rábízott ágazat.

Szerencsére az egészségügyiért felelős nem ilyen.

Egy agrárminiszternek illene tudni, hogy a negyven éven belül mintegy kétmilliárddal több embert csak akkor lehet a kor viszonyinak megfelelő szinten élelmezni, ha a növénytermelésben a mainál mintegy ötven százalékkal nagyobbak lesznek a hozamok. Aki ezt az ősi magyar biológiai kinccsel képzeli el, nemcsak miniszternek alkalmatlan, hanem hazafinak is közveszélyes.

De szerencsére, a természetet a miniszterek sem tudják megakadályozni abban, hogy elterjedjenek a génmódosított fajok. A szél, a rovarok, a madarak, sőt az emberek is gondoskodnak arról, hogy a porzók terjedjenek, a fajok keveredjenek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése