2011. július 1., péntek

A KÖZEL-KELET NEM KÖZÉP-EURÓPA

Kopátsy Sándor PP 2011-06-30

A KÖZEL-KELET NEM KÖZÉP-EURÓPA

Az utóbbi hetekben gyakran a volt csatlós államok átalakítását tekintik a közel-keleti és észak-afrikai arab országok számára példának. A párhuzam ostoba, a Közel-Kelet nem Közép-Európa.

A korunkban a siker előfeltétele alakosság viselkedése. Ahol az emberek puritánok garantált a siker. Ahol ettől minél messzebb vannak, annál reménytelenebb még akkor is, ha jelentős bányakincsük van. Az utóbbiak ugyan nem mennek tönkre, mert le tudják korrumpálni a kevés alattvalót, de társadalmi téren még jobban lemaradnak, ezért aztán csak idő kérdése, hogy mikor roppan össze az egész társdalom.

A közép-európai népek viselkedése ugyan nagyon tarka, de sokkal közelebb van a puritánhoz, mint az arab népeké. A volt csatlós országok közül a csehek, a szlovének, az észtek, a szlovákok, magyarok és a lengyelek, horvátok, megközelítőleg ebben a sorrendben, nem állnak messze a puritánizmustól. Legalábbis az arabokhoz képest. A pravoszlávok azonban nem fogják megütni a mértéket, ahogyan most a dél-mediterránoktól sorra kiderül, elsiették az integrálódásukat.

A közel-keleti népek ugyan kevésbé alkalmatlanok, mint a dél-mediterránok, vagy a balkáni népek, de van egy nagy hátrányuk, gyorsan szaporodnak.

Márpedig a néhány ezreléknél gyorsabb szaporodás is eleve kizárja a lépéstartást. Ezt érhetetlen módon, figyelmen kívül hagyják a közgazdászok és a politikusok. Elég volna Indiára gondolni. Ez az ország nagyon gyorsan, évi 6-8 százalékkal növeli a nemzeti jövedelmét, mégsem képes a gyarapodó népességet ellátni munkaalkalommal, infrastruktúrával.

Arról is hallgatnak, hogy a közel-keleti alacsony képzettségű munkaerőt a feldolgozóiparban lehetett korábban alkalmazni, de újabban a távol-keleti munkaerővel sem árban, sem munkaminőségben versenyezni.

Pedig a Távol-Keleten, mindenek előtt Kínában, Vietnámban több százmillió paraszt vár arra, hogy a városokban munkát kapjon.

Elég volna a Közel-Kelet legjobban teljesítő országára, Törökországra, vagy a forradalmán éppen átesett Egyiptomra gondolni. Mindkét országban egymillió felett van az éves népszaporulat. Reménytelen számukra munkahelyet teremteni.

Végül egyék hozzá, hogy nincs olyan fejlett nyugati állam, amelyikben nem gond a képzeten munkaerő foglalkoztatása.

Ideje volna kinyitni a szemünket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése