2011. július 25., hétfő

Az emberek minősége a legfontosabb

Kopátsy Sándor PK 2011-07-19

AZ EMBEREK MINŐSÉGE A LEGFONTOSABB

A Singapore for Central Amerika?

Nehéz volna kitalálni jobb illusztrációt arra, hogy korunkban már szinte minden a lakosság minőségén múlik. A The Economist ezzel a címmel vizsgája a Panama Csatorna torkolatának potenciális lehetőségét.

Abban ugyan igaza van, hogy jelenleg ennél nincs jobb adottságú hely. Még Szingapúrnál is jobb. Szingapúr nem csak azért gazdasági csoda, mert jó helyen van, hanem azért, mert a kínai diaszpóra rendezkedett ott be. Ha a nyugati zsidó diaszpóra építene egy városállamot ott, garantált a gazdasági csoda. Ötven éven belül magasabb volna ott az egy laksora jutó jövedelem, mint Szingapúrban. Pedig annál is csak a kibővített Panamacsatorna bejárata jobb.

A cikk sem tagadja, hogy a Szingapúréhoz hasonló sikernek egyetlen fékje van, a lakosság minősége. De nem mondja ki a végkövetkeztetést: A világgazdaság egésze szempontjából óriási kár, hogy ezt a csatornát nem megfelelő kezelő hasznosítja.

A felvetett téma azért fontos, mert bebizonyítja, hogy minden az emberen múlik. Sajnos ezt nemcsak a közgazdaságtan, de a politika sem kellő mértékben veszi tudomásul. Pedig sok minden csak akkor lesz érthető, ha a lakosság minőségét tartjuk a legfontosabb társadalmi előfeltételnek.

A jelenlegi görög pénzügyi válság is könnyen érthető volna, ha abból indulnának ki, hogy a válság oka a görög lakosság viselkedése. A finnekkel nincs semmi gond, mert finnek.

A Panama Csatorna eredetileg is példátlanul hatékony beruházás volt, pedig rossz kezek működtették. Mára túllépett rajta az idő, a kor óriás hajóihoz kicsi maradt. Szerencsére, kibővítik, és minden hajóval járható lesz már jövőre. Az a bővítés 6-8 milliárd dollárba kerül, de a világgazdaságban évente ennél nagyobb lesz a haszna.

Az emberi butaság szimbólumának tekintettem, hogy a bővítésére csak most került sor. Ha elkészül, csak az Egyesült Államok vagyonértéke a költségének többszörösével nő. Amerika két óceáni partja között a tömegáruk mozgatása felébe fog kerülni. Kelet-Ázsia egésze számára még ennél is nagyobb lesz az értéke. Ez a térség fele útra lesz a nyersanyagforrásokhoz, a piacainak többségéhez.

Maradjunk annyiban, hogy létrejött a világgazdaság legjobb adottsága, csak nem megfelelő emberek élnek ott, ezért potenciális hasznának jelentős hányada elveszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése