2018. június 26., kedd

Törökországban megszavazták az elnöki diktatúrát

Kopátsy Sándor                EH                   2018 06 25
 Törökországban megszavazták az elnöki diktatúrát

Harari könyvhöz

Erdogan Törökország miniszterelnöke népszavazást kezdeményezett annak érdekében, hogy a több pártos kormányzást cseréljék le elnöki irányítással. Javaslata elég jelentős többséggel azt titkos szavazással győzött. A nyugat-európai politikai és társadalomtudományi elit botránkozik rajta. Ahogy Kína példátlan történelmi sikere sem győzte meg őket, arról, hogy a nyugat-európai mértékkel mért nagyon szegény Kína a világtörténelemben példátlan siker tért el a gazdasága piacosításával és a túlnépesedés erőszakos leállításával. A már nagyon gazdag nyugati polgári társadalmak sikeresek a maguk több párti rendszerével, ezt a felépítményt az egyetlen célravezetőnek minősítik. Nem veszik tudomásul, hogy a történelmi materializmus törvénye szerint minden alépítmény determinálja a számára megfelelő felépítményt. Törökország a Közel-Kelet legnagyobb mohamedán országa. Az egy lakosra vetített fejlettsége az 1990-es Kínánál lényegesen magasabb, a lakosság viselkedési kultúrája nem puritán, és elviselhetetlenül gyors a népszaporulata. Ezért minden tekintetben más társadalmi felépítményre és a népesség növekedés lefékezésére van szüksége. Mivel az utóbbi fel sem merül Erdogan terveiben, Kínáéhoz hasonló sikerre nem lehet számítani, de még az EU tagságra sem.
Törökország számára ez a szűkebb demokrácia jobb lesz, mint a pártok közti veszekedések, és továbbra is a Közel-Kelet legsikeresebb országa lesz. A legnagyobb nehézségei a gyors népességnövekedésből fognak származni, aminek megállítását reménytelennek tartom.

A nyugat-európai politikusoknak pedig azt ajánlom, hogy ne akarjanak Törökországra nyugat-európai felépítményt erőltetni. A Közel-Kelet még a jelét sem mutatta annak, hogy a puritán országokkal versenyképes társadalma lehet. Több türelemre volna szükség, hogy az emberiség nem puritán lakosságú háromötöde keresse azt a felépítményt, ami a nem puritán lakossága számára a leghatékonyabb felépítmény lehet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése