2017. július 12., szerda

Szaúdi ARMACO

Kopátsy Sándor                 PG                   2017 06 28

Szaúdi ARMACO

A 81 éves szaúdi fejedelem a közelmúltban 31 éves fiát nevezte ki a trónja örökösének. Ennek azért volt nagy visszhangja, mert a trónörökös előzőleg bejelentette, hogy 2018-ban eladná az ARMACO huszadát, mintegy 150 milliárd dollárért.
Annak, hogy államai kézben van egy olajvállalat a tőzsdei ára fele annak, mintha magánvállalat volna. Ez a különbség különösen az óta vált naggyá, ami óta csökkentek az olajárak. A 150 dollár/hordós ár mellett 10-20 százalékos különbség volt az állami vállatok éréke kisebb, mint a magánvállalatoké. Tíz év alatt azonban harmadával esett a magánvállatok, és kétharmadával az államiak ára. Érthetetlen módon még a szaksajtó sem foglalkozik a súlyához mért jelentőségével annak, hogy az elmúlt tíz évben a világtörténelem legnagyobb bányajáradék csökkenése történt, és aligha várható, hogy ez akárcsak részben is visszarendeződik. Ez a bányajáradék csökkenés nemcsak a volumenében, hanem arányában is páratlan volt.
Ennek alapvetően két oka volt.
A kínai iparosításhoz hasonló sem történt. Az ipari forradalom óta, három évszázad alatt nem létesült Európában annyi ipari munkahely, nem történt akkora urbanizáció, mint a kínai reform utáni első negyed század alatt. Ez nemcsak ilyen arányú munkahelyteremtést, hanem ezzel arányos nyersanyagigényt is teremtetett. Elsősorban ennek a keresletnek a hatására a nyersanyagárak példátlan magasak lettek.
A megnövekedett világkereskedelem döntően közutakon és hajókon történt, ami növelte a nyersolaj keresletét. Ezért aztán a nyersolaj és a földgáz ára példátlan magasságba emelkedett. A magas árak lehetővé tették, hogy a pala-olajt is kitermeljék. Ez példátlan eredményt hozott, elsősorban az Egyesült Államokban, a legnagyobb nyersolaj importőrben. Gyorsan kiderült, hogy a pala-olaj vagyon nem kisebb, mint a klasszikus nyersolaj, és a kitermelési költségei már most a kezdetben is, 40-50 dollár alatt vannak. Ez azt jelenti, hogy évtizedekre azzal lehet számolni, hogy a nyersolaj ára a palaolaj költsége körül marad.
Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi olajvállatok piaci ára, és még ennél jobban a nyereségük csökkeni fog.
Az ARMACO különleges az olajbányászatban is. Messze a legnagyobb és a legolcsóbban kitermelhető ismert vagyonnal rendelkezik. Az ARMACO ismert olaj. és földház vagyona 17-szer nagyobb a SELL, és 12-szer nagyobb, mint az Exxon-Mobil társaságoké.

Ezzel szemben az ARMACO egy feudális uralkodó család tulajdonban van. Szaúd-Arábia ugyan véletlenül olyan, hogy bármikor összedőlhet, de nem annyira instabil, hogy az összeomlása idejével számolni lehetne, de az sem indokolt, hogy olyan stabilnak tekintsék, mint a világ legnagyobb magánvállalatait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése