2017. július 12., szerda

Negyven év alatt többel nőtt a haltermelés…

Kopátsy Sándor                 EG                   2017 06 06

Negyven év alatt többel nőtt a haltermelés…

Negyven év alatt többel nőtt az éves haltermelés, mint előtte összesen az idők folyamán. 1974-ben 74 millió tonna, 2014-ben pedig 164 millió tonna. Vagyis 90 millió tonna a növekmény. Ilyen eredményről ötven éve álmodni sem lehetett. Ráadásul a növekmény négyötödét a halfarmok az utóbbi harminc évben adták. Hatvan éve mondom, hogy csak a tengerek megművelése lehet a megoldása a 10 milliárd ember élelmezésére. ez kezdődött az 50-es években azzal, hogy a legszaporább melegvérű állat a baromfi vált a legjobban iparosodott állati fehérje termelésére. Akkor még senki sem gondolt arra, hogy a vizekkel nem versenyezhet a szárazföld, a hidegvérű állatokkal a meleg vérűk. Az utóbbi harminc évben azonban berobbant a váltás. Évente millió tonnával nő a halfarmok termelése.
Ráadásul ez a soha el nem képzelt eredmény még ugyanazon a fajok tökéletesebb tartásával érik el. Még az eredményekben alig van szerepe a szelekciónak. Vagyis a vizekben élő állatok azon a szinten vannak, mint amikor az éppen beszelídült marhát, birkát, kecskét, lovat, baromfit tartanák korszerűbben. A halfarmok csodálatos eredményeiben még nincs szerepe a szelektált fajok megjelenésének. Szinte a halak termelése továbbra is a vadonélő állatok korszerű takarmányozásával érték el csodálatos eredményeket. Fogalmunk sincs arról, milyen eredmények lesznek várhatók akkor, ha a halak fajai is akkora lépést tesznek előre a szelekciójukban, mint ahol tartanak a vadállatok szintétől eltávolodva a mai háziállatok.
Most kezdjük, felismerni a halak táplálékait, a számukra optimális vízhőmérsékletet. Csak sejteni tudom, hogy a tengerben élő élőlények takarmányozása mekkora lehetőségeket rejt. Pedig már az ismert lehetőségek is elképesztők.                         Ha a jelenlegi termelési volumen növekvése csupán száz évig kitart, az eltartható emberiség létszámát a táplálék igénye nem korlátozhatja. Jelenleg csak az látszik problémának, hogyan lehet a halfarmok takarmányigényét előteremteni.
Nagyon várok már olyan felmérést, hogy azonos mennyiségű hús termeléséhez mennyi takarmányra van szükség, szárazföldön a melegvérű, és tengervízben a hidegvérű állat azonos súlyú felnevelésére. Ennél is fontosabb volna annak ismerte, hogy mit jelent, ha a nem farmokra használt tengerekben megteremtjük az utánpótlás és a felnevelés feltételit.
A tengerek termelésre fogása a mai technikai viszonyok mellett viszonylag könnyen megvalósítható, ha a halászat vállalkozás marad, amihez engedélyt kell vásárolni. Ezek a díjak akkorák legyenek, amikből fedezni lehet a halszaporítás költségeit. Az állományukat szaporítani kívánt fajok ikráit felvásárolják, farmokban kikeltetik és a szaporítást igénylő térségekbe kihelyezik. Vagyis azt a lehetőséget kell kihasználni, hogy a halak gyorsan és olcsón szaporíthatók.
Nehéz konkrét tanácsokat adni, de kétségkívül óriásiak, gyorsak és olcsók a hidegvérű állatok szaporításai.           


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése