2017. július 12., szerda

Felgyorsult a történelem

Kopátsy Sándor                 PG                   2017 06 26

Felgyorsult a történelem

A kínai reform lényegét még mindig nem értettük meg. Ezt jól bizonyítja egy ábra, ami az 1990 óta bekövetkezett széndioxid kibocsájtást ábrázolja. A környezetre jelentős hatású széndioxid kibocsájtás az ipari forradalommal kezdődött. Háromszáz év alatt, 1990-ig 22 milliárd tonnára nőtt. Az ezt követő 25 év alatt további 12 milliárd tonnával tovább emelkedett. Az emelkedés négyötödét Kína okozta. Ez abból fakadt, hogy ott 1.3 milliárd lakosú térség építette ki a maga alapanyagiparát. Ezzel példátlan keresletet teremtett a bányászattal szemben. Ilyen kereslet még egyszer nem lesz. A bányajáradékok tíz év alatt a harmadukra zsugorodtak. Ez a járadékcsökkenés elsősorban az olaj és földgáz árt érintette, mert ott a magas olajárak lehetővé tették, hogy megindítsák a palagáz és a palaolaj feltárását, ami a 150 dollár/hordós árat a harmada alá csökkentette. Ez az ár már a villamos energiatermelésből is kiszorítja az szenet, legalábbis akkor, ha a széndioxid kibocsájtást az olajfűtésű erőművek szintjére korlátozzák.
Még nagyobb vetélytársak lehetnek a megújuló energiák, a napfény és a szél hasznosítása. Ezek előnye, hogy viszonylag nem nagy egységek is hatékonyak. A hatékonyságuk nem a kapacitásuktól, hanem a természeti adottságtól függő. Ha nem kell messzire szállítani, illetve tárolható, a kis egységek is hatékonyak.
Ami pedig a klímaváltozást illeti, nem kell az elmúlt száz év széndioxid kibocsájtásával számolni. Még évszázados távolságban sincs potenciális lehetősége annak, hogy valahol milliárdos lakosság gyorsan iparosíthatna. Kínával ugyanis gyakorlatilag bezárult annak lehetősége, hogy valahol akárcsak 50-100 millió lakosú térség gyorsan iparosítson. Nincs már a világgazdaságban olyan jelentős méretű ország, amelyiknek puritán a lakossága. Márpedig a nem puritán népek eleve alkalmatlanok az iparosításra.

A felmelegedéstől várható nehézségek elhanyagolhatók. A fő nyertes pedig Kanada és Észak Eurázsia lesz. Nagyon leegyszerűsítve, Kanada és Oroszország. Ez előbbit nem kell félteni, az utóbbi pedig nem lehet sikeres. A legtöbbet az északi-félteke nyerhet, ha az Északi Jeges Tenger hajózhatóvá és a kincsei feltárhatókká válnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése