2016. október 13., csütörtök

Eltávolítják Kolumbusz szobrait

Kopátsy Sándor                PH                    2016 09 30

Eltávolítják Kolumbusz szobrait

Most fejeztem be egy írásomat, amiben azt bizonygattam, hogy ne féljünk a klímaváltozástól. Most az olvasom egy tekintélyes hetilapban, hogy divatja van a Kolumbusz szobrok eltávolításának. Ha a butaságot illusztrálni akartam volna, nem mertem volna ezt példának választani. Ehhez képest a klímaváltozástól való félelem enyhe ostobaság.
Kolumbusz bűne Amerika felfedezése volt. Oda ugyanis az európai telepesek nemcsak jót vittek, hanem a behordott bacilusok tizedére irtották az őslakosságot.
Amerika felfedezésének hatását az emberiség sorsának módosulásával kellene mérni, még akkor is, ha a mérlegnek a negatívumokat tartalmazó serpenyő sem üres. Mindent a mérleg egyenlege mutat. Minden, aminek az egyenlege pozitív, a történelemben jónak minősül. Csak azt kell negatívnak minősíteni, ami több kárral, mint haszonnal jár. Amerika felfedezése ugyan csak idő kérdése volt, ha nem Kolumbusz, akkor utána valaki más lesz az első, aki az emberiség óriási többsége számára felfedezte volna Amerikát. Ma már sokan azt bizonyítják, hogy nem Kolumbusz volt az első. Ő sem Amerikát akarta felfedezni, hanem nyugati irányból akarta megközelíteni a csak Afrika megkerülésével elérhető Kelet Ázsiát. Ezt a tévedést indokolja, hogy Amerika lakosait indiánoknak nevezte.
Az meggyőződésem, hogy Amerika felfedezése nemcsak elkerülhetetlen, de az emberiség számára a legfontosabb események egyike volt. Ezt még a történészek sem hangsúlyozzák. Pedig Amerika gyarmatosítása nélkül Európa nem lehetett volna a világtörténelem főszereplője.
A kis Nyugat Európa utóbbi ötszáz évben azért lehetett a világ ura, mert az élettere közel tízszeresére nőtt azzal, hogy Amerikát a Nyugat szerves részévé kolonizálta. Ezt úgy kellene tanítani, hogy Amerika felfedezése azért fajunk történelmének talán legfontosabb eseménye, mert ezzel válhatott a kis Nyugat Európa a világtörténelem főszereplője. Ez a folyamat mára már odáig jutott, hogy a Nyugat politikai, népességi súlypontja ma már Amerikában van. Ezt nem képes felfogni a német-francia vezetés alatti működő EU.
Az ugyan tény, hogy az amerikai őslakosság a behozott betegségek ellenállás hiánya miatt tizedére pusztult. Ma azonban sokkal több indián él lényegesen jobban, mintha Amerika magára maradt volna. Természetesen nem maradhatott volna magára, de mindent, amit elért annak köszönhet, hogy a Nyugat elfoglalta a maga céljai szolgálatára.
A történelmünk ostoba értékelése abból fakad, hogy az emberiség ösztönösen fél a változásoktól. Azoknak csak a negatív hatásával számol. Még a tudomány sem vette tudomásul, hogy fajunk minden eredményét a változásokhoz való igazodásának köszönheti. Szerencsét csak azok hozhatnak, akik nem rettenek meg a változásokkal járó nehézségektől, és vállalják az új helyzethez való igazodás nehézségeit.

Kolumbusz világtörténelmi tette annál nagyobb lesz, minél jobban megértjük, mikor minek mi volt a végeredménye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése