2015. március 9., hétfő

Kiket gazdagított az euró övezet?

Kopátsy Sándor                   EE                 2015 03 03

Kiket gazdagított az euró övezet?

Most néztem meg a részvények és az államkötvények árfolyamának alakulását az utóbbi másfél évben. Megdöbbentem, hogy mennyit kerestek a részvénytulajdonosok azon, hogy Brüsszelben a bürokraták kitalálták az euró övezetet, a mediterrán országokkal közös valutát. Ahogyan kiderült, hogy a mediterrán országok nem képesek állni az államkötvények kamatait és törlesztését a tőke a részvények felé menekült. Amíg az államkötvények átlagára másfél év alatt 6 százalékkal esett, a részvények ára közel 40 százalékkal emelkedett.
Azt ugyan nem lehet pontosan megmondani, hogyan alakult volna a részvények ára, de az biztos, hogy a tényleges emelkedésnek a tört részével, ha továbbra is bízni lehetett volna a mediterrán állampapírok magas kamatjában. Korábban az államkölcsönök jelentették a legkisebb szakértelemmel járó befektetést. A tőzsdei részvények között még a legjobb szakembereket is érhetnek meglepetések. Az államkölcsönök csak nagyon ritkán vállnak értékvesztőkké. A tapasztelt pénzügyi szakemberek is bíztak a múltjuk alapján nem megbízható mediterrán országokban, hiszen az euró övezet legendás megbízhatóit ezek hitelei mögötti garanciának tekinthették.
Azt csak becsülni tudom, mekkora keresletnövekedés emelte a részvények árát a reálisan várható háromszorosára. Ez ugyan sokkal nagyobb összeg, mint amennyi az államkötvények helyett a részvény tőzsdére ment, de minden bizonnyal hisztériai is volt benne.
A mediterrán országok mintegy 2.000 milliárd eurós behajthatatlan államadósságánál sokkal nagyobb profit keletkezett a részvények indoktalan áremelkedéséből. Eddig csak a német, a francia, a holland és a belga befektetőket sajnáltam, de most már úgy érzem, hogy a befektetők többet nyertek a vámon, mint vesztettek a réven. Mert a részvények áremelkedése sokkal nagyobb összeg, minta 2.000 milliárdos veszteség az államkötvényeken.

Megmondom, nekem eszembe sem jutott, hogy az államkötvények válsága ekkora áremelkedést okoz a sokkal nagyobb részvénypiacon. Aki ezt előre felmérte, meggazdagodása okozóinak, a brüsszeli bürokratáknak adjon hálát. A piac ostobáin keresnek a bölcsek a legtöbbet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése