2014. május 26., hétfő

Népességrobbanás

Kopátsy Sándor                 PB                   2014-05-22

Népességrobbanás

Annak ellenére, hogy az utóbbi száz évben az emberiség létszáma négyszeresére nőtt, a politikai és a társadalomtudományok tudomást sem vesznek róla. El vannak foglalva a klímaváltozással, de még azt sem veszik tudomásul, hogy e mögött is a legfontosabb szerepet az játssza, hogy négyszer annyian vagyunk, mint száz éve voltunk.
Az ugyan nem tagadható, hogy a gazdagabb ember nagyobb terhelést jelent a természeti környezetre, de csak annak van anyagi lehetősége arra, hogy csökkentse az okozott károkat. A szegény emberek ugyan kevesebb kárt okoznak, de annak csökkentéséhez nincsenek eszközeik.
A 20. század 80-as évekéig az emberiség azon ötöde nem szaporodott az elviselhetőnél gyorsabban, amelyik a legtöbb kárt okozó, de a leghatékonyabb kárcsökkentő, gazdag ötödben élt.
A 80-as években Kína erőszakkal megfékezte a gyermekvállalást, és ezzel a példátlanul gyors meggazdagodás útjára lépett. Még károkozó, de gyorsan halad az úton, ami a természetvédelemhez vezet.
Az emberiség háromötöde azonban továbbra is ugyan százalékban csökkenő, de még mindig az elviselhetőnél tízszer gyorsabban szaporodik. Ezeknek nagyon gyorsan nő a természeti környezetük pusztítása, és nincs, és nem is lehet forrásuk arra, hogy védekezhessenek. Szem előtt kellene tartani, hogy a természetet károsító hatás nem is annyira az abszolút, hanem a relatív szegénységtől függ. Márpedig a túlszaporodó többség lemaradása egyre nagyobb lesz. A gazdagok számos természetkárosító technikája ugyanis eljut a szegény világba is, de túlnépesedés megakadályozza, hogy olyan gazdagok legyenek, hogy abból a természetvédelemre is jusson.
A legnagyobb nyomás az évezredek óta túlnépesedett Dél-Ázsiában volt, ahol ezért a legkevesebb maradt meg az eredeti természetből. Jelenleg is itt él az emberiség fele a lakható szárazföld ötödén.
Az elmúlt száz év leggyorsabb népesség növekedése Afrikában volt. Amíg az emberiség négyszeresére nőtt, Afrika lakossága megtízszereződött. Itt várhatók a legnagyobb tragédiák. Ezt az írást is annak okán kezdtem, hogy híreket hallottam Nigériáról. Az ország keleti tartományaiban polgárháború dúl, de a központi kormány bevallja, hogy tehetetlen, nincsenek eszközei a beavatkozásra.
Arra senki sem gondol, hogy miért. Pedig elég volna belátni, hogy ebben az elmaradott, szegény országban ma hússzor annyi ember él, mint kilencven éve. Ekkora népesség növekedés még egy nyugat-európai, gazdag iskolázott országot is anarchiába vinne.
A húszszor nagyobb lakosság többsége is a városokba áramlott, ahol a lakosság tizede sem jut megfelelő infrastruktúrához. A városok lakossága negyvenszeresére nőtt. A közelmúltban olvastam egy francia tanulmányt, ami szerint Lagos, Nigéria legnagyobb városának a lakossága, a század közepére, 40 millióra nőhet. Ez hihetetlennek hangzik, pedig hihető.
Nagyon meggyőző volna, ha Magyarországra vetítenénk a nigériai adatokat. Trianon idején e két országnak egyformán 8 millió lakosa volt. A mink 20 százalékkal, Nigériáé 2.000 százalékkal. Az ő esetükben mi is 200 millió lakosú ország lennénk. 2050-ben pedig közel 800 millióan, és Budapestnek 40 millió lakosa volna. Természetesen ehhez az ország területe is kicsi, de érdemes elgondolkodni róla. Akkor fel tudjuk fogni, mi van, és mi vár Nigériára.
Sajnos, olyan gyorsan változik a világ, hogy a közvélemény képételen a változásokat követni. Pedig azok figyelembevétele nélkül vakon nézzük az onnan jövő híreket.

Még azt is figyelmen kívül hagyjuk, hogy a kínai gyermekvállalás korlátozása nélkül, ott 500 millióval többen volnának. Pedig, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, semmit sem érthetünk meg a kínai csodából. Ahogyan értetlenül állunk az előtt is, mi történik az Egyenlítői Afrikában. Pedig az igazi nagy események még váratnak magukra. Csodálatos a kor kommunikációja, tegnap még élőképeket is láthattunk a nigériai vérengzésről, de úgy néztük, mintha nem is velünk, az emberekkel történt volna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése