2014. május 12., hétfő

A négy évszak

Kopátsy Sándor                 PB                  2014-05-08

A négy évszak

Közgazdászként tűnt fel nekem, hogy a fejlett társadalmak nagy többsége a négy évszakos zónában helyezkedik el, és ezért a világgazdaság súlypontja is ebben az övezetben helyezkedik el. Ennek az okát abban láttam, amiben a biológiai fejlődés motorját is, hogy a környezetváltozásban. A technikai fejlődés során a négy évszakos zónában, lényegében négy eltérő időszakhoz kellett évente igazodni. Ez négy eltérő életformát jelentett, ami rugalmasabbá tette az ott élőket.
Azt már sokszor leírtam, hogy biológiai élet és fejlődés csak olyan égitesten lehet, amin számos jelentős környezeti változás zajlott le. A földi élet fejlettségét annak köszönhetjük, hogy a bolygónknak viszonylag nagyon mozgalmas élete volt. A fejfejlődésben csak akkor történtek előrelépések, amikor az életfeltételek jelentősen megváltoztak. Ennek során a meglévő fajok sokasága pusztult el, és ezzel életteret biztosított a korábbinál fejlettebb fajok számára.
Az emberi faj rövid életében egyetlen jelentős éghajlati változás történt, közel tízezer éve megindult egy jelentős felmelegedés. Ez óriási térségekben, többek között a gyűjtögető ember számos életterében óriási fajpusztulást okozott, és nagyon leszűkítette a gyűjtögethető táplálékot, azzal a lakosságeltartó képességet. Nincs adatunk, de tényként elfogadható, hogy fajunk jelentős hányada is elpusztult.
Ugyanakkor a felmelegedés következtében megnőtt a növényzet területe, és azokon a termés. Tehát több ember számára jött létre élettér. A kedvező életterekben összegyűlt lakosság felismerte az önözött növények nagy hozamát, és a bajba jutott állatok tartásának hatékonyságát.
Új, de a korábbinál jobb adottságok közé került. Csak alkalmazkodni kellett hozzá. Erre a fejlett agynak köszönhetően képesnek bizonyult. Ismereteim szerint, mi voltunk az egyetlen faj, aminek az életében a felmelegedés által okozott kedvezőbb helyzet a javára vált. A jégkorszak megszűnése csak az ember számára jelentett ugrást a fajfejődésben.
Ma ütött belém a kérdés.
Mi okozza a földünk éghajlatának négy évszakosságát?  
A hold. Ez a viszonylag nagy és közel keringő hold, ami évente billegteti a föld forgási tengelyét, ezzel a mérsékelt övezetbe négy lényegesen eltérő évszakot okoz. A négy évszakos élethez igazodás megkülönböztetett rugalmasságot követel.

Nagyon érdekes volna annak a feltárása is, hogyan igazodik számos faj élete a hold ritmushoz. De ez már nem az én feladatom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése