2014. április 29., kedd

A miskolci választás tanulsága

Kopátsy Sándor                 PP                   2014-04-27

A miskolci választás tanulsága

Tíz éve élek Miskolcon, a 2014-es választási eredmény mégis megdöbbentett. Az országos eredmény ugyan bejött, ahogyan vártam, de ott is egyértelművé vált, hogy az MSZP lett a Jobbik legnagyobb segítője.
1989 óta egyértelmű a meggyőződésem, hogy a hazai szélsőjobb erejét elsősorban a liberális politika túlbuzgósága gerjeszti. A szélsőjobb azzal népszerű, hogy liberális ellenes.
Ennek köszönhette az első ciklus elvesztését a Demokrata Fórum, a második ciklus elvesztését az MSZP. A fergeteges győzelmét 2010-ben a Fidesz.
Az MSZP mégsem tanult a leckékből, a 2014-es választásokra is a liberálisokkal szövetségben indult. Ennek lett a logikus következménye a Jobbik vártnál is jobb szerepése. Ez bármennyire egyértelmű, a vereség okát nem ebben látják. Az a tény, hogy a Jobbik nem a Fidesztől, hanem az MSZP-től nyerte a szavazatokat, az ország észak-keleti részén a legjellemzőbb. Ezen belül is Miskolcon.
2006-ban az MSZP a listán a szavazatok 52.8 százalékát kapta, a Jobbik alig kettőt. Azaz 26 baloldali szavazatra egyetlen szélsőjobb jutott. Ezzel szemben 2014-ben 30 szocialistára 29 Jobbik szavazat jutott.
Az MSZP vezetői képtelenek megérteni, hogy a sajt pártjuk tagságának többsége már annyira tele van a liberális politikusok előtti lefekvésnek, hogy inkább a Jobbikat támogatja.
Ennek ellenére a baloldali választási bukást elemzők még mindig a Fidesz előnyös helyzetéről fecsegnek. Miskolcon a Fidesz csupán megőrizte a 2006-os szavazatit. Az MSZP azonban kétharmadát. A Jobbik megerősödése 90 százalékban az MSZP rovására történt. Az MSZP-t nem a Fidesz túlereje verte meg, hanem a liberálisokkal kötött szövetsége. Ezen a választáson is bebizonyosodott, ami 1998-ban. A Fidesz azért győzhetett, mert Horn Gyula lefeküdt az SZDSZ-nek és a saját liberálisainak.
A 2010-es megalázó vereség is abból fakadt, hogy Gyurcsány liberális vágányra vitte az MSZP-t.
Az MSZP visszatérését a baloldalra, már nagyon nehéz lesz korrigálni, mert nemcsak a Fidesz betonozódik be egyre jobban, hanem a Jobbiktól sem lesz könnyű visszacsábítani a szavazókat.
Egyelőre azonban még a baloldal kijózanodása is messze van.

Abban sem reménykedhetünk, hogy a liberális politikusok felismerik, hogy sokkal többre mennének, ha szerényebb célokat tűznének maguk elé. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése