2014. március 11., kedd

Történelemszemléletem


Történelemszemléletem (Kopátsy Sándor)

Történelemszemléletem című könyv tartalma:

A 92 éves közgazdász, társadalomtudós meghökkentő, a történészek által megszokott módtól gyökeresen eltérő történelemszemlélettel állt elő könyvében. Kiindulópontja, melyre új történelemfelfogását építette, az, hogy

a történelemtudományt soha nem a szellemi kíváncsiság, hanem a hatalom igénye szülte, annak létét igazolta, érdekeit szolgálta minden korban és minden országban. A jórészt csak a hatalmon lévők tetteit leíró történelemtudomány az idők során egyre tudományosabb mezbe öltözött, ám maradt az, ami: politikatörténet. Ami egyáltalán nem volt kíváncsi az emberiség, az emberek fejlődésének történetére, a változások okaira.

Kopátsy Sándor számos példán keresztül igazolja, hogy a hatalom csúcsára kerültek személye, tevékenysége hosszabb távon egyáltalán nem játszott szerepet az egyszerű emberek életében. S azt az igazságot is bebizonyítja, hogy azok ma a szerencsésebb, gazdagabb, boldogabb népek, amelyeknek az életében kevesebb dicsőséges történelmi személyt, eseményt tartanak számon.
Például a magyarok történelme tele van dicsőített eseményekkel, a finneké ehhez képest üres. Mégis mára az utóbbiak sokszorosan gazdagabbak.

A szerző felteszi a kérdést, s meg is válaszolja: mi volt a népek sorsának alakítása szempontjából fontos, minek köszönheti egy nép, hogy ott van, ahová eljutott?

Ez a könyv a szerző társadalomtörténeti nézeteinek esszenciája. Az olvasó a végére érve eljut a történelem címszó alatt eddig tanultak teljes megkérdőjelezéséig.


http://www.booker.hu/konyv/tortenelemszemleletem_kopatsy_sandor/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése