2012. május 24., csütörtök

Abortusz


Kopátsy Sándor                ED                  2012-05-22

ABORTUSZ

Az emberi faj legáldásosabb találmányának tartom a fogamzásgátlás megoldását. A homo sapiens az általam ismert egyetlen faj, amelyiknek a fajfejlődés során nem került összhangba a nemi vágya és a faj érdekének megfelelő szaporodása.
Az ember megjelenése első közel százezer évében, mielőtt az ember megtanulta, hogyan termelje meg azokat a javakat, amelyek életfeltételeihez szükségesek, a természetes szaporodó képessége megfelelt annak, amire a fajának fenntartásához szükség van. Ezt jól bizonyítja a tény, hogy eddigi életének kilencvenöt százalékában a létszáma nem fenyegetett sem kihalással, sem túlnépesedéssel. Annyi ember született, amennyi megfelelt a fajunk létszáma fenntartásának. Egészen a jégkorszak végéig fajunk gyűjtögető életmódot élt, a létszáma még évezredes távlatokban is csak annyit növekedett, amennyivel növelni tudta az életterét. Mindenütt annyi ember élt minden területen, amennyi a természet által nyújtott táplálékból megélhetett.
A termelésre áttért ember azonban maga termete meg a természet tálal adottnál lényegen nagyobb élelemforrást, és életfeltételeket, ezzel nagyobb létszám, biztosabb élet, hosszabb életkor a forrását. Ennek az életmódnak azonban egy más szaporodási törvény felt volna meg. Az ember szexuális vágya, fogamzásképessége, hosszabb életkora az elviselhetőnél nagyobb népszaporulatot eredményezett.
Azt, hogy milyen gyorsan növekedett a termelésből élő ember jól bizonyítja a tény, hogy nagyon gyorsan elérték a korábbinál sokkal nagyobb eltartó képesség felső határát. A történészek alig találják nyomát annak, hogyan és mennyi idő alatt nőtt fel az öntözéses növénytermelés során a népsűrűség a gyűjtögetésben sok tízezer évig szinte stagnálónak a mintegy százszorosára. Utólag úgy tűnik, hogy ezek a társadalmak készen álltak az új viszonyoknak megfelelő népsűrűségre, és ennek megfelelő társadalmi formára.
A történészeknek mindmáig elkerülte a figyelmét, hogy mivolt a közös oka annak, hogy minden termelő társadalom osztálytársadalom lett. Márpedig annak, hogy minden termelésre épülő társadalom osztálydiktatúra formájában működött, függetlenül attól, hogy milyen természeti környezetben, milyen gazdálkodást folytatott, állatokat tartott, vagy gabonát termelt, csak közös oka lehetett.
A közös ok a túlnépesedés elleni védekezés szűksége volt. A társadalomnak kellett létrehozni a társadalom érdekének megfelelő magas halálozást, növelni a többség nyomorát, fegyverrel pusztítani a népességet, és üldözni az ember tudásvágyát.
Mivel nem ismerünk olyan társadalmat, amiben a halálokok között nem a társadalom által okozottak voltak az elsők, ennek az objektív indokoltságát nem lehet tagadni. Pedig elég lett volna végiggondolni, hogyan szaporodott volna az emberiség, ha a társadalom nem alkalmazza a többség nyomorát, ha nincsenek háborúk, és nem üldözik a tudást. Még ezeknek az eszközöknek az alkalmazása mellett is általános volt, hogy néhány éves kedvező időjárás esetén felgyorsult a népesség növekedése, illetve háborús évtizedek alatt lecsökkent.
A történészek máig nem foglalkoztak azzal, hogy mi volt a sok ezer éves túlnépesedési nyomás oka.
Aligha vitatható, hogy fajunk tulajdonsága, hogy a szexuális vágya szinte folyamatos, és a nők megtermékenyülése havonta néhány napig folyamatos. Ebből fakadóan fajunk nagyon gyorsan szaporodik, ha nem nagyon rövid a várható élettartam. Ezért az életviszonyok javulása túlnépesedést eredményez. Ezt a tényt a házaspárok, mint szülők is érezték. Aligha lehet vitatni, hogy a megszületett gyerekek jelentős hányada nem a szülők közös akaratából történt. A könnyű, egyszerű és biztos fogamzásgátlás hiányában azonban csak bizonytalan, természetellenes, kegyetlen megoldások voltak. Ezek azonban nem lehettek olyan hatékonyak, hogy ne jöjjön létre túlnépesedési nyomás.
A társadalomtudományok alig foglalkoztak azzal, hogy a nem kívánatos fogamzás, szülés mennyire más értékben érintette a nőket, mint a férfiakat. Fajunk története még mindig annyira férfi centrikus, hogy fel sem vetődött a nők hátrányos helyzete a szexuális életben. Pedig aligha lehet vitatni, hogy a nők elnyomottsága milyen jelentős mértében múlott azon, hogy a szexuális életben nem lehettek egyenrangúak.
A fentiek magyarázatot adnak arra, hogy miért tartom fajunk utóbbi mintegy ötezer éves történetének legjelentősebb eredményének a fogamzásgátlás megoldottságát. Ennek köszönhetjük, hogy a már gazdag és iskolázott társadalmakban megállt a túlnépesedés, és ennek köszönhetően létrejöhettek az össznépi társadalmak.
Létrejöttek, de a társadalomtudományok máig nem ismerték fel, hogy ezt a fogamzásgátlás megoldottsága tette lehetővé. Ez ugyan nem elégséges, de elengedhetetlen előfeltétel. Nehéz volna elképzelni, hogy a fejlett Nyugaton és Távol-Keleten leállhatott volna a népszaporulat, ha nincs megoldva a fogamzásgátlás. Ez bármennyire egyértelmű, a társadalomtudomány még fel sem vetette.
Az is kiderült, hogy a fogamzásgátlás csak a már gazdag és iskolázott társadalmakban állította le erőszak nélkül az indokoltnál nagyobb gyermekvállalást. Ezt igazolja a tény, hogy a még nem gazdag és nem eléggé iskolázott társadalmak mindegyike vészesen túlszaporodik, kivéve Kínát, ahol a diktatúra erőszakkal fékezte le a túlzott gyermekvállalást.
Mindez most azért ötlött fel bennem, mert a Fidesz számra nélkülözhetetlen, de önmagában erőtlen KDMP képviselői felháborodtak azon, hogy az egészségügyi államtitkár közölte, hogy a patikákban nálunk is hozzá lehet jutni egy terhességmegszakító vegyszerhez, amit a világ okosabb felében, mint az egyik legkevésbé veszélyes terhességmegszakító szerként használnak. Ehhez a szakmához nem értő, de a katolikus egyház dogmáit szolgaian elfogadó vallásos jogalkotók, felháborodással fogadták, hogy elérhetővé válik a terhességüket megszakítani akarók számára egy korszerűbb megoldás is.
A római katolikus egyház semmivel sem okozhatna nagyobb kárt, mint szexuális szabadság középkori felfogásához való ragaszkodásával. Ebben a tekintetben nemcsak idejét múlta nőellenes álláspontjuk főleg maguknak árt azzal, hogy csak férfi lehet pap, és azok pedig nem lehetnek férfiak, vagyis nőtlenségre vannak ítélve.
Ennél is nagyobb kárt okoznak az emberiségnek azzal, hogy hisztérikusan ellene vannak a szexuális élet szabadságával összeegyeztethető fogamzásgátlásnak. Márpedig a katolikus vallás egyre inkább a reformáció elől délre vonul, oda ahol a társadalmi fejlődés legnagyobb akadálya az elviselhetetlen népszaporulat. Európában ugyan nincs a gyermekvállalásra hatása a katolikus dogmának. Az európai latin népek, a lengyelek és a magyarok ugyan őrzik a dogmát, de gátlástalanul élnek a fogamzásgátlással, és nem szaporodnak. Ellenben Latin-Amerikában, Afrikában és Dél-Ázsiában a társadalmi haladás legfőbb gátja az elviselhetetlen népszaporulat. Ennek ugyan nem az egyetlen, de egyik fontos oka a katolikus klérus hatása.
Most is, hogy hangoskodnak a katolikus klérus politikai képviselői, nem a hangjuk hatásától félek, hiszen náluk a templomba járók ugyanúgy kevés gyereket vállalnak, mint az ateisták. Nálunk a népszaporulat eleve negatív, különösen az iskolázott, jobb módú szülők esetében.
Csak, mint magyar, és férfi szégyellem magam 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése