2017. október 20., péntek

Félre vezető adatok.

Kopátsy Sándor                PG                    2017 10 08

Félre vezető adatok.

A megyei újság közli, hogy 13 év alatt hogyan nőttek az egészségügyi kiadások. Azt törvényben tiltott félrevezetésnek minősíteném, ha folyóáron közöljék a változásokat. Fejből én sem tudom, hogy ekkora volt ez idő alatt az áremelkedés, de azt tudom, hogy így közölve semmi tartalmat nem kifejező, de félrevezető. Szerencsére, az olvasók figyelembe sem veszik.
Alatta azonban van reálisadat is, az egészségügyi kiadások a nemzeti jövedelem százalékában. A hozzáértőnek ez más sokat mond. Az egészségügyre aránylag kevesebbet fordítunk.
Ehhez is van hozzáfűzni valóm. Az egészségügyi dolgozók bére az átlagnál gyorsabban növekedett. Csak az utóbbi három évben 50 százalékkal. Ezt indokolja a tény, hogy az egészségügyi dolgozók, különösen az orvosok aránylag sokan mennek Nyugatra, mert jobban megfizetik őket. Ez ellen nem lehet másként védekezni, mint a jövedelmük növelésével. De ezt is be kellene vallani, mert a betegek ellátására kevesebbet fordítunk. Ezt meg lehet érteni, mert az orvoshiány nagyobb veszteség a betegek számára, mint a kevesebb gyógyszer, gyengébb koszt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése