2017. október 20., péntek

A baromfi győzelme

Kopátsy Sándor                PG                    2017 10 10

A baromfi győzelme.

Ritkán örültem jobban egy adatnak. 1960 óta az Egyesült Államokban az egy laksora jutó baromfihús fogyasztása háromszorosára, 13 kilóról 30 kilóra nőtt.
Emlékeim szerint, legjobb barátomat, Burgert-Róbertet 1960-ban nevezték ki a Pécsi Állami Gazdaság igazgatójának azzal, hogy elsődleges feladata a várost tejjel lássa el. Ekkor már az aforizmáim között szerepeltek: „Tejet csak ott szabad termelni, ahol nem kell nyáron a parkokban a füvet önözni.” „Magyarországon a tejtermelés marhaság, nagyüzemben azonban nagy marhaság.” Tejet ott kell termelni, ahol gabonát nem érdemes. Ez a véleményem azonban nem mondott ellent az egyik legfontosabb magyar történelmi felismerésemnek.
Az istállós tehéntartásnak köszönhetjük történelmünk néhány fontos eseményét. Az istállós tehéntartásnak köszönhettük a nők egyenrangúságát a paraszti családokban. A tejpénz lett az első rendszeres pénzbevétele az asszonyoknak.
Először szűnt meg a magyar élelmezésben a kalciumhiány, ennek köszönhetően az egyik népbetegségünk az angolkór.
Ekkor már a nyugati sajtóból értesültünk a baromfitartás forradalmáról. Harmadára csökkent a sütni való csirke ára, és terelési ideje.
Azt is megértettük, hogy a baromfi százszor szaporább, ezért gyorsan szelektálható. Ezen az alapon azt is megjósoltam, hogy száz év múlva a halfogyasztás válik elsődlegessé. Már ezt sem tekinthetjük jóslatnak, hiszen még a baromfinál is gyorsabban növekszik a termelése.
Arra ugyan én sem számítottam, hogy a szocialista táborban barátom lesz ennek a zászlóvivője.

Most mégis örömmel olvastam a baromfihús fogyasztásának sikerét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése