2017. október 3., kedd

Ritkán közölt adatok

Kopátsy Sándor                PG                    2017 09 29

Ritkán közölt adatok

A The Economist legutóbbi száma közli az oktatásban, munkanélküliségben gyakornokként dolgozó 20-24 évesek arányát 2005 és 2016 évben. Nem sok értelme van a háromféle nem alkalmazottak összevonásának. Ennek ellenére, nekem ez is sokat elárul.
Eleve ostobaágnak tartom a három nagyon különböző munkaviszonyban nem lévők összevont arányát.
Eleve ostobaság a 15 év feletti tanulókat nem értéktermelőknek minősíteni, még inkább az, ha ezt a 20-25 évesekre alkalmazzák. A jelenkor társadalmaiban a leghasznosabb értéktermelők az egyetemisták, a jelen adatok között is, a 20-25 éves diákok. Minden társadalom legtöbb értéket termelői azok, akik diplomaszerzés érdekében tanulnak. Alig tudok a társadalom jövőjét építőkről adatot, hogy a 20-25 évesek hány százaléka tanul.
A gyakorlatot végzőket sem tekinthetjük passzívnak. A képzetlenek munkára tanítása is értékes módja a foglalkoztatásnak.
Ezért a 15-25 éves tanuló fiatalokat foglalkoztatottaknak kellene tekinteni.
Számomra sokat mond az EU tíz tagországáról közölt adat. A 6 latin tagország mindegyikében, és Írországban jelentősen növekedett a munkaviszonyon kívüli fiatalok aránya. Ezzel szemben a három protestáns, puritán tagországban, Nagy Britanniában, Németországban és Hollandiában az eleve sokkal alacsonyabb mutatók is jelentősen csökkentek. Vagyis ezek az adatok is azt bizonyítják, amit Max Weber százhúsz éve felismert: A jelenkor társadalmait csak a protestáns, azaz puritán népek képesek másoknál hatékonyabban működtetni. Ezt elfogadva mondom kezdettől fogva, hogy a világgazdaság történelmének talán a legnagyobb ostobasága az volt, hogy az EU tagországok latin és puritán tagjai számára bevezették a közös valutát, az eurót. Ezt a talán nem is tervezett ostobaságot semmivel nem lehetne jobban jellemezni, mind annak közlésével, hogyan alakult az euró övezet létrehozása óta a protestáns és a latin népek külső eladósodása.
Nekem az is sokat mond, hogy Törökország volt 2005-ben is a fiatalságot a legkevésbé munkára fogó ország, de ott történt a legnagyobb javulás. A nem foglalkoztatottak aránya 50 százalékról 33-ra csökkent. Az én fogalmaim szerint nagyobb társadalmi eredmény a fiatalok jobb munkára fogása, mint a politikai demokrácia korlátozása. A véleményem az is igazolja, hogy az elmúlt két év során Törökországban nőttek a tőzsdei árak a leggyorsabban.

Ez esetben is aktuális a sztálinista sajtóról mondott vélemény. Ne a politikai szövegeket olvad, a tényeket lássad. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése