2016. február 5., péntek

Oroszország bajban van

Kopátsy Sándor                 PG                   2016 01 26

Oroszország bajban van

Tegnap a külügyminiszterünk Mongóliában járt, és méltatta Kelet-Európának, különösen Oroszországnak a magyar külkereskedelmünkben játszott szerepét. Annak ugyan nincs semmi jelentősége, hogy mit mond a magyar külügyminiszter Mongóliában, de annak van, hogy mennyire nincs tisztában azzal, hogy Oroszországban nagyon nagy baj van, és erről nem tájékoztatják a magyar közvéleményt. Ez ugyan nem olyan ostobaság, mint amikor a rendszerváltás első miniszterelnöke a hazai közönségnek jelentette be, konyec, vagyis vége az Oroszország szerepének. Akkor még Oroszország volt a legnagyobb külkereskedelmi partnerünk, és a vele való kereskedelem drasztikus csökkentése néhány százezerrel nagyobb munkanélküliséget jelentett. Ráadásul a miniszterelnök történelemtanár volt, akinek illett volna tudni, hogy egy kis ország akkor se kiabálja a nagynak, hogy vége az együttműködésnek, ha annak a mértékét lényegesen csökkenteni kellett, mert ez a csökkenés nekünk jobban fáj, mint nekik.
A magyar sajtó szinte nem is foglalkozik azzal, hogyan hat a világgazdaságra a nyersanyagok árának felére, az olajnak pedig ötödére zuhanása.
Az olajár zuhanása harmadára csökkentette Szaúd-Arábia nemzeti jövedelmét, de évtizedes tartaléka van a hiány betömésére. Ennek ellenére várhatóvá vált, hogy ez a feudális társadalmú ország szét fog esni. A világgazdasági szerepe pedig elolvadt. De nemcsak Szaúd-Arábiáé, de az egész Közel-Keleté is.
Európát ugyan kedvezően érinti a nyersanyagok, mindenekelőtt az olaj olcsósága, de az erőviszonyait alaposan átrendezi Oroszország instabillá válása. Azt felmérni sem lehet, hogyan viseli el az orosz belpolitika az életszínvonal gyors és drasztikus csökkenését, azt, hogy a jövőjét Fehér-Oroszország és Ukrajna színvonalán kell folytatni. Sokkal kevésbé az előbbién, mint az utóbbién.
Az európai sajtó százszor annyit foglalkozik azzal, hogy egymillió közel-keleti bevándorlót kell befogadni, mint azzal, hogy olcsó lesz a nyersanyag és az olaj, holott az utóbbin tízszer nagyobb az éves haszon, mint a használhatatlan munkaerő beözönlésével járó költség.
Oroszország még azzal számolt az 2016-os költségvetésben, hogy 50 dollár lesz az olaj ára, de már a 30 dolláros árral kell megoldani a lakosság és a hadsereg ellátását.

A piac azonban jelez. A CNN mai adásában egy moszkvai riportot közöl arról, hogy a mobil telefonok fogyasztása felére esett és a drágábbakra nincs is kereslet. A The Economist e heti száma pedig azt közli, hogy amíg 2015-ben a gazdag világban 10 százalékkal nőtt a gépkocsik eladása, Oroszországban 38 százalékkal csökkent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése