2015. április 8., szerda

Ha építkezhetsz, ne imádkozz!

Kopátsy Sándor                 PG                   2015 03 20

Ha építkezhetsz, ne imádkozz!

Diákkorom óta Móricz Zsigmond jelmondatát vallom: Ne politizálj, építkezz! Ezt is inkább úgy értelmeztem, ha építkezhetsz, ne politizálj. Magyarországon sokszor az volt a jellemző, aki építkezni akar, az kénytelen politizálni. De az elsődleges mindig az építkezés legyen. Maximum annyit kell politizálni, hogy lehessen építkezni. Ez most, az üzletek vasárnapi nyitva tartása kapcsán jutott az eszembe.
Közveszélyes ostobaságnak tartom a vasárnapi nyitva tartás korlátozását. Ez a KDNP ötlete volt. Ők komolyan veszik a középkori szerzetesrendek parancsát: Ora et labora! Imádkozz és dolgozz! Vagyis az imádkozás fontosabb, mint a munka. Ez a középkorban még pozitív követelmény volt, mert az imádkozás mellé, ugyan csak utána tette a mindenható az egyház a munka parancsát. Az új kor követelményéhez való igazodást azonban a reformáció jelentette.
Európa három kereszténysége a munka és az imádkozás sorrendjében három fokozatot jelent. A kelet-európai ortodox kereszténységben fel sem merül, hogy a munkát az imádkozás mellé kell állítani. A római kereszténység, legalább az imádkozás mögé állította. A reformáció e téren is tovább lépett. A protestáns etika a munkát helyezi előtérbe. A három európai kereszténység három fokozatot jelent a munka értékelésében. Ez világosan jelentkezik az eredményekben. Az életszínvonalban, az egy hívőre jutó jövedelemben a protestánsok vezetnek, és az ortodoxok pedig csak a harmadikok. Európa négy leggazdagabb országa, Norvégia, Dánia, Svédország és Finnország protestáns.
Számomra már az sem fogadható el, hogy az ünnepnapi munka bűn, a munkanapi semmittevés nem az. Ez EU tagok között a protestánsok többet dolgoznak, kevesebb ünnepet tartanak. A négy tengerentúli országban, a munkaviszonyban lévők évente 150 órával többet dolgoznak, mint a katolikus, kevésbé fejlett latin-amerikai országokban. Végül a távol-keleti konfuciánusok a protestánsoknál is 150 órával többet dolgoznak. Ráadásul a foglalkoztatásban is hasonlók az arányok. De éppen ebből az okból a növekedés sebességében is hasonlók a különbségek.

A KDNP vezetői nincsenek azzal tisztában, hogy a Nyugathoz való felzárkózás érdekében nem elég többet imádkozni, többet kell dolgozni. Mi az évente a munkahelyen ledogozott órák számával EU 28 tagállama között az utolsó három között vagyunk. Azt pedig könnyű volna megérteni, hogy kevesebb munkával nem lehet utolérni a jóval előttünk járókat akkor sem, ha mi többet imádkozunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése