2015. április 29., szerda

A világtörténelem legnagyobb népességmozgása

Kopátsy Sándor                  PH                  2015 04 23

A világtörténelem legnagyobb népességmozgása

Kínában az elmúlt 25 évsorán 300 millió ember kötözött a városokba. Ehhez hasonló urbanizáció nem történt az emberiség történetében. Ráadásul, ezek ez emberek munkahelyet kaptak. Az, hogy mennyien költöztek volna a városokba, ha a munkahellyel a városok lakóival azonos szoláltatási ellátásban is részesültek volna. Urbanizáció az elmaradt világban ugyan elszabadult, de a bevándorlók többsége nem talált munkaalkalmat, nem történt meg az infrastruktúra előzetes kiépítése.
Zseniális megoldást talált ki valaki a vezetők között. Rájött arra, hogy munkahelyet könnyebb teremteni, ha óriási a felhalmozási ráta, de sokkal nehezebb létrehozni a bevándorlóknak az infrastruktúrát. Ezért csökkenteni kell a városba költözés előnyeit. Így is évente tízmilliónál többen költöztek a városokba. El sem lehet képzelni, mekkora lett volna a városok lakosságának a növekedése, ha részesülnek a szociális szoláltatásokban, és nincs a gyermekvállalás korlátozva.
Ezt a bölcsességet azért értékelem nagyra, mert mind az 50-es évek tervhivatali dolgozója, fel tudom mérni, nálunk mennyivel előrelátóbbak a kínai gazdaságpolitika alakítói.
Mi csak a lakásépítésben voltunk bölcsek azzal, hogy a házgyári lakásépítés mellé szabad utat teremtettünk a sajáterős lakásépítésnek. Máig abból élünk, hogy akkor a lakosság élt az alkalommal, és évente 30-40 ezer kertes lakást építettek a szabad idejükben.

Most néztem meg, hogy Kínában 1990 óta évente 10 millió lakást építettek és építenek most is. Ez azt jelenti, mint nálunk az évenkénti 70 ezer lakás. Vagyis a Kádár rendszerben kínai tempóban építettük a lakásokat. Aki kíváncsi, hogyan tejesítettünk a rendszerváltás óta, elég megnézni, hogyan alakult a foglalkoztatás és a házépítés. A többi elszomorító adat e kettőből fakadt. Ezt számomra nem ellensúlyozza, hogy sok párt közül választhatunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése