2014. február 11., kedd

A BRICs országok mesterséges csoportot alkotnak

Kopátsy Sándor                  PG                  2014-02-05

A BRICs országok mesterséges csoportot alkotnak

Jó húsz éve egy fontos bankár kitalálta, hogy Brazília, Oroszország, India és Kína feltörekvő, ebből következően felzárkózó, nagy országok, amelyekkel a világgazdaságnak számolniuk kell. Egy nagy nemzetközi banknak minden bizonnyal fontos ez a négy nagy ország, mert nagy volument jelentenek.
Az már meglepőbb, hogy a szaksajtóban is általánosan elfogadottá vált ez a közösség, néha kiegészítették Törökországgal és a Dél-Afrikai Köztársasággal.
Kezdettől fogva láttam, hogy akár a négy, akár a hat között egyedül Kína a felzárkózó, a többi mind az élvonaltól egyre jobban lemarad.
Nemcsak a bankárok, de a politikusok, sőt a közgazdászok sem tudják, hogy az élvonalhoz felzárkózásnak két elengedhetetlen feltétel van: a lakosság viselkedését a puritanizmus jellemezze, és a belső népszaporulata néhány ezreléknél ne legyen nagyobb. Ahol ennek két feltételnek az egyike is hiányzik, a felzárkózás lehetetlen.
Tekintettel arra, hogy akár az eredeti négy, akár a hatra bővített BRICs ország között Kína az egyetlen, melyikben a lakosság viselkedése puritán, röviden lezárhatjuk a vitát, a világgazdaságban egyetlen jelentős ország van, amelyik felzárkózása nemcsak várható, hanem jó húsz éve egyértelműen tapasztalható.
A csoport többi országában más okokból sem várható a felzárkózás.
Indiával kezdem, hiszen annak a lakossága sokkal több, mint a többié összesen. Ezt az országot demokráciának tartják, mert ha nem is demokrácia, de többinél, politikai tekintetben, demokratább. A fokozódó lemaradásának két fő oka van.
1. Az etnikai, nyelvi, kulturálisan tarka lakosságot minden, de a puritán erkölcs, nem jellemzi. Nem kell nagy jóstehetség, elemeire fog szétesni.
2. Eleve túlnépesedett, ennek ellenére gyorsan szaporodik. Az évi mintegy 20 millióval szaporodó ország eleve képtelen a növekvő népességét munkaalkalommal, vagyonnal ellátni. Ráadásul szinte minden természeti erőforrásban hiányt szenved.
Oroszország az egyetlen, ahol nincs túlnépesedési nyomás, sőt erőforrásaihoz képest nagyon alulnépesedett. A lakosságának viselkedési kultúrája ezer éve egyre távolabb kerül a protestáns nyugati népekétől. Ebben az országban nemcsak a bolsevik rendszer bukott meg, de a tőkés berendezkedés még annál is kevésbé hatékonyan működik. Jelenleg is csak a magas olaj és földgáz áraknak köszönhetően működőképes, de így is egyre jobban lemaradó annak ellenére, hogy nagyon alulnépesedett.
Brazília természeti erőforrásokban nagyon gazdag, nagyon alulnépesedett, de mediterrán kultúrája, etnikai tarkasága, és gyors népszaporulata okán alkalmatlan a felzárkózásra. Ideje volna tudomásul venni, hogy nincs olyan mediterrán nép, amelyik felzárkózna. Az európaiak a nagy turisztikai bevételük és a hatalmas EU támogatásuk ellenre is egyre jobban lemaradnak. Amerikában, ahol e két forrás eleve hiányzik, a két észak-amerikai protestáns államtól egyre jobban lemaradnak.
Törökország viszonylag gyorsa gazdasági növekedése sem volt elegendő, hogy a gyors népszaporulatát foglalkoztatni tudja. Az egy lakosra jutó vagyona a gyors fejlődés idején is csökkent. Jelenleg azonban már egyértelmű, hogy vége a sikernek.
A Dél-Afrikai Köztársaság ugyan bányászati vagyona szinte felmérhetetlen, de néhány évtized múlva a nagyon gyorsan növekvő afrikai etnikuma olyan túlsúlyba kerül, és olyan szegény lesz, hogy ki fogja pusztítani, vagy kimenekülésre kényszeríti a többször magasabb szinte élő európai eredetű lakosságát. Az ottani fehérekre várhatóan hasonló sors vár, mint ami történt Európában a 20. században. Csak még annál is brutálisabb. Az ott élő fehéreknek egyetlen esélyük marad, a kivándorlás. Szinte minden fejlett nyugati ország örömmel várja az értékes, angol anyanyelvű bevándorlókat. Elsősorban a két észak-amerikai protestáns állam, valamint Ausztrália és Új-Zéland sokat fog nyerni velük. Ugyanakkor Dél-Afrika káoszba süllyed.
Összefoglalva.

A világgazdaság a század közepére egyértelműen kettéhasad, a viszonylag is egyre fejlettebb, nem szaporodó puritánokra, és a továbbra is túlnépesedő, a felzárkózásra képtelen kultúrájúakra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése