2012. november 12., hétfő

Ritka öröm ért…


Kopátsy Sándor                    PV                2012-11-10

Ritka öröm ért…

Katolikus létemre világosan látom, hogy a római katolikus vallás ötszáz éve egyre jobban lemarad a társadalom fejlődése mögött. Történésként úgy érzem, a puritán Nyugat-Európához képest, a lemaradó mediterrán térség vallása lett.
A jelenlegi euró vállság világosan megmutatja, amit Max Weber száz éve felismert. A tőkés osztálytársadalom, vagyis az iparosodott társadalom ott működik hatékonyabban, ahol a lakosság viselkedését a protestáns etika jellemzi. Ez száz éve is igaz volt, de a tudományos és technikai forradalom korában hatványozottan igaz.
A keresztény kultúrkörben a protestáns népek gazdagabbak, iskolázottabbak. Ez a különbség nem csökken, sőt nő. A Nyugat legfejlettebb tíz társadalma között nincs katolikus ország, a lakosság többsége mindegyikben protestáns vallások híve.
Minél fejlettebb a technika, minél magasabb a jövedelem és az iskolázottság, annál nagyobb szerepe van a puritán magatartásnak. A katolikussal szemben a protestáns egyház a kevésbé puritán. Ezért nem is húzza előre a társadalom viselkedési tudatát.
Ezért várom a saját egyházamtól a reformokat. Ha már nagyokat nem is remélhetek, legalább a kicsiket. Ilyen a papok nőtlensége, kötelező egyenruhája, a nők kizárása a papi hívatásból. Ezek mát évszázadok óta megérett reformok volnának. De semmi remény.
Ezért olvastam örömmel, hogy az anglikán egyház nagyot lépett. Egy fiatalon sikeres olajipari menedzser, aki e téren elért sikere után, felnőtt fejjel lett pap, és most lesz az anglikán egyház feje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése