2012. november 29., csütörtök

ISMÉT A MAGÁN NYUGDÍJPÉNZTÁRAKRÓL


Kopátsy Sándor               PG                    2012-11-16

ISMÉT A MAGÁN NYUGDÍJPÉNZTÁRAKRÓL

A The Economist legutóbbi száma közöl egy adatot a tőkebefektetésen alapuló nyugdíj kockázatáról. Ez a téma számomra vörös posztó.
Az lett az első naptól kezdve, amikor a liberális közgazdászok rávették Horn Gyulát a kötelező magán nyugdíjrendszer bevezetésére.
Örültem, amikor a Fidesz kormány végre felszámolta.
A tőkebefektetésre épülő pénztárak a liberális tőke zseniális találmánya, mesterséges keresletet teremtett a tőzsén, ezzel extraprofitot a tőkések számára.
Az ellenzék a felszámolásukat máig úgy állítja be, mint a dolgozók megtakarításának elkobzását. Ezzel szemben ezzel a kormány garanciát vállalt arra a nyugdíjra, amit a tőkések eljátszhattak.
Itt csak két adatot idézek a The Economist írásából.
Ha a 30 éves angol munkás a bérének 12 százalékát fizette be a nyugdíjalapba, 65 évesen a fizetésnek 67 százalékát jelentő nyugdíjra számíthatott. 2012-ben azonban már csak 39 százalékos nyugdíjra számíthat.
Nálunk azonban az illetékesek nem készítettek, és nem készítenek ilyen számításokat. Pedig kiderülne, hogy mit nyertek azok, akik kimenekülhettek a tőkések által kitalált kötelező magán nyugdíjpénztárakból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése