2011. augusztus 26., péntek

Mit ér egyetlen ember

Kopátsy Sándor PP 2011-08-25

MIT ÉR EGYETLEN EMBER

Az APPLKE alapítója, és pár éve visszatért elnöke, hosszas betegség után feladta a harcot, és lemondott a vezetésről. Ezt, a nap legfontosabb híreként hozta a nemzetközi sajtó. Nem Gadafi, a hírhedt diktátor sorsa volt a legfontosabb esemény, hanem az elektronika egyik legnagyobb alakjának távozása.

Húsz év még azt írtam a társadalom számára legfontosabb emberek a legnagyobb vállaltok karizmatikus vezetői. Akkor az volt a hír, hogy a Ford családdal összeütközése került alelnök, Iococca otthagyta a második legnagyobb autógyárat, és átment az Egyesült Államokban harmadikhoz. Amikor kiderült, a tőzsdén egy nap alatt másfélmilliárd dollárral értékesebb lett Chrysler. Vagyis ennyit ért a legjobbnak tartott autógyári vezető.

Ma kiderült, hogy az APPLE 45 milliárddal kisebb értékű lett a legendás vezetője nélkül.

Abban ugyan nem vagyon biztos, hogy a mai értékvesztés nem fog csökkenni, de maga a tény mégis fontos. Rámutat nemcsak arra, hogy mit ér egy zseniális vezető, de arra is, hogy olyan kolosszális pénz van a világ tőzsdéin, aminek egyetlen ezreléke is elég ahhoz, hogy a világ egyik legértékesebb vállalatának piaci értéke ekkora összeggel változzon.

Legyen ez figyelmeztetés, hogy rendbe kell tenni a pénzpiacot, annak mesterségesen felduzzasztott nagyságát legalább harmadolni kell. Amíg ekkora összeg akar a pénzpiacon meggazdagodni, addig egy személyi hír is elég ahhoz, hogy a néhány legnagyobb országot kivéve, bármelyiket tönkre egye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése