2011. augusztus 11., csütörtök

Egy grafikon is elég lenne

Kopátsy Sándor PT 2011-08-08

EGY GRAFIKON IS ELÉG LENNE

A mai népszabadság egy grafikont közöl arról, ez EU melyik tagországában hányan anyagi okokból nem mennek nyaralni. Ezt egy szellemes csigasorral ábrázolják.

Tudom, hogy nemcsak egy oka van annak, hogy az emberek nyaralni mennek, de ezek között nem a pénz a legfontosabb. Az ábrát mégis jobb tanácsadónak látom, mint a Maastrichti feltételeket. Az is igaz, hogy akinek magasabb a jövedelme, könnyebben megengedheti magának. Az ábra mégis meglepett. A rangsorban nyolc olyan ország van, ahol a lakosság harmadánál kevesebben mondanak le a nyaralásról. Csehország a küszöb 33 százalékkal.

Én csak azt a kilenc országot vettem volna fel az euró övezetbe. Ezek közös valutája kemény lett volna.

Miért bizonyult jó mércének a nyaralási szándék?

Mert ez kifejezi a megtakarítási hajlamot. Nem a gazdagabb, hanem a takarékosabb megy nyaralni. Mindenki szeret nyaralni, csak nem mindenki ossza úgy be a jövedelmét, hogy megtehesse. Azt is mondhatnám, hogy az megy nyaralni, aki jobban be tudja osztani a pénzét.

A mi utolsó helyünket is meg tudom indokolni. Nálunk a legmagasabb a tartós munkanélküliek aránya. Ezek még dolgozni sem tudnak elmenni, nemhogy nyaralni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése