2013. február 1., péntek

A BARKÓCA BERKENYE FELTÁMADÁSA


Kopátsy Sándor                PP                    2013-01-27

A BARKÓCA BERKENYE FELTÁMADÁSA

Amikor a Varga család elkészítette az első barkóca berkenye pálinkát, arról írtam, hogy ennek a gyümölcsfának három királysága volt. A rönkjéből készült a királyok bútora, a husángnyi fájából a pásztorok királyainak a botja, és a gyümölcséből királyi pálinka.
A fájának királyi rangját elmosták a trópusokról behozott fák. A pásztorok királysága lejáratta, a villany a pásztor.
A pálinkák közül pedig kiszorították a kertészetek gyümölcsei.
A barkóca berkenye rangvesztének más oka is voltak.
Az, hogy a kontinensünk legjobb bútorfája szinte kihalt, annak is köszönhető, hogy ma olyan sok bútorra van szükség, amit nem csak a lassan növő barkóca berkenye, de még az erdő sokkal gyorsabban növekvő fái sem győztek kielégíteni. A legtöbb bútor az északi fenyves eredők fáiból készül. De még azokat is hámozni, ragasztani kell, hogy elegendő legyen.
Mára azonban a barkóca berkenye fájából az egyre fogyatkozó királyoknak sem jutna.
A közmondás azt mondja, hogy a jó munkához idő kell. Arra senki sem gondol, hogy a jó fához is idő kell. A barkóca nagyon lassan növekszik, ezért aztán az erdő minden fája a fejére nő, fény sem jut neki. Az erdészetben is az van, hogy ami lemarad, azt irtják. Még akkor is, ha értékes.
A barkóca berkenye, a madarak jóvoltából, nagyon szapora lehetne. Azok szaporítják. Elfeledkeztünk arról, hogy a barkóca berkenye pálinkája nemcsak nekünk ízlik, hanem a gyümölcse a madaraknak is. Ezek aztán nemcsak eszik, de szét is szórják a magját. A sok magoncból azonban szinte soha nem lesz fa, mert ritkításkor kivágják, lekaszálják.
Akkor miben reménykedhetünk?
Mégis csak a madarakban.
Amikor a barkóca berkenyéért rajongó német professzor elmondta, hogy ő ezt a fát csak a főúri parkokban látta. Ebből arra gondoltam, hogy sok száz ével korábban, előrelátók voltak a királyok, arisztokraták. Ha már ezer kilométerről, drágán elhozatták a bútornak való barkócafa rönköt, hozattak néhány csemetét is. Azt azzal ültették el a parkjukban, hogy megnő, mire a bútort javítani kell. Azaz, előrelátók voltak. Közben a csemeték megnőttek, teremni kezdtek. Kiderült, hogy a gyümölcse a madarak kedvence. A madárdalos parknak azonban különös vonzása van, amit meg kell becsülni.
Arra is rájöttem, hogy miért nem kellett félteni a barkóca berkenye fát a paraszti múltban. Azért nem mert, amíg nem volt eperfa, addig minden baromfiudvarban állt egy ilyen fa. Z volt az önetető. Ennek a késő őszig érő gyümölcse kedves táplálékot adott a baromfinak.
Ezt tudták a disznópásztorok is. Ahol rendszeresen makkoltattak, volt tanyájuk is. Ott nagy segítséget adott nekik a barkóca berkenye fa, mert éppen a makkolás hónapjaiban érett a gyümölcse. Az alatta kikötött baromfi megélt a gyümölcsön addig, amíg le kellett vágni.
A baromfietető becsülete akkor áldozott le, amikor a 19. század során megjelentek az eperfák. Azok vették át a szerepét a falusi udvarokon.
Aztán már megszűnt nemcsak a makktatás, de meg az is, hogy a baromfit akkor kelljen levágni, amikor meg akarják enni.
Átvette a szerepét a jégszekrény.
Csak a madarakban reménykedtem.
Meggyőztem egy faiskolást, hogy szaporítsa, és biztattam ismerőseimet, ha madárdalt akarnak a kertjükbe, ilyen fát is ültessenek. Tudtommal több ezer csemetének már van gazdája.
Pár éve, a madarakat csalogató fákra a honlapomon is felhívtam a figyelmet. A közelmúltban már kaptam egy hozzászólást, amiben megköszönték a tanácsomat. Olyan fákat és bokrokat ültettek, melyek nem nőnek nagyra, és a madarak keresik a gyümölcsét, magját. Ők azonnal így rendezték be a kertjüket, és már élvezik a madarak hangját. Úgy érzik, hogy nagyobb ajándékot nem kaphattak volna.
Közgazdászként pedig tudom, hogy annak nő a leggyorsabban a kereslete, ami örömöt terem. Ezért nem féltem a barkóca berkenye jövőjét, mert ez nemcsak a jó pálinkát szeretőknek, hanem a madarak énekét kedvelőknek is a kedvence lesz.
A kedvenceket keresők buzgalmára lehet építeni. Ezek száma és jövedelme pedig növekszik.
A Varga család jót választott, amikor a pálinkák királyára épített.
A kertek célja már nem csupán a konyha ellátása, hanem egyre inkább az örömök termelése. Erre már lehet építeni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése