2017. november 26., vasárnap

Egy mutató, amiben nincsenek nagy különbségek

Kopátsy Sándor                 PG                   2017 11 20

Egy mutató, amiben nincsenek nagy különbségek

A lakások többsége a lakó tulajdona. Annak ellenére, hogy a lakásárak viszonylag tághatárok között ingadoznak, a többségük a tulajdonos birtokában van. Svájc az egyetlen ország, ahol a lakások kis többsége nem a lakó tulajdona. Azt ugyan megértem, hogy a lakások azért vannak a lakó tulajdonában, mert ez olyan vagyon, amire jobban csak a lakója tud vigyázni.
Ezt megtanultam a szocialista rendszerben, ahol a házgyári lakók nem voltak tulajdonosok, akik nem is vigyáztak a lakások állapotára. A kertes házak híve azért lettem, mert ott még világosabban megjelent a tulajdonos értékmegőrzése, értéknövelése. A tulajdonosa által lakott kertes házaknak nemcsak az értékük növekedett, hanem a tulajdonos maga is másként viselkedett. Soha nem tudtam olyan adatokhoz jutni, hogy a kertes házak tulajdonosai mennyivel ritkábban lesz bűnöző, mennyivel több gyermeket vállal, azokat másoknál eredményesebben neveli.
Ebben is bizonyított a lakó jövedelme és vagyona aránya. Megszállottan hiszem, hogy azok az értékesebb állampolgárok, akiknek a jövedelmükhöz viszonyítva több vagyonuk van. Ezzel az aránnyal mérem az emberek puritanizmusát.

Ezért lepett meg, hogy a tulajdonos által lakott lakások aránya nem jelzi a puritánságot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése