2017. november 26., vasárnap

A nők hiánya

Kopátsy Sándor                 PS                   2017 11 13

A nők hiánya

Ötven éve egyre nagyobb az aggodalom a jelentkező nőhiány miatt. Az ugyan fajunkra jellemző volt, hogy a fiúk születését nagyobb értékűnek találták, mint a lányokét. Ebben azonban a szülőknek nem volt beleszólásuk. A 20. századra az orvostudomány eljutott odáig, hogy az embriók nemét korán meg tudják állapítani, és a lány magzatokat el tudják távolítani. Ez a lehetőség azt eredményezte, hogy a tényleges születésekben a fiúk aránya egyre magasabb lesz. Ez már számos országban, kulturális térségben 15 százalékos fiú többletet jelent meg.
Ez engem nem ijesztett meg, mert semmi sem jelent többet a nők egyenjogúsága felé, mint a hiányuk.
Kínában az 1990-es reform, a városokban az egyetlen gyermekre történt szigorú korlátozás után negyed századdal, jelentősen megnőtt a fiúk aránya. A legújabb adatok szerint a birodalom északkeleti fejlett térségében, a fiuk aránya az átlagnál lassabban nőtt, kivételt csak Peking jelent. Ezzel szemben az ország délkeleti részén az átlag feletti lett. Meglepő, hogy az ország északnyugati felében, ahol nincs korlátozás, az átlag fölé emelkedett. Tehát a fiúk értéke ott bizonyult nagyobbnak, ahol a kultúra eleve jobban felértékelte a fiúkat a lányokhoz viszonyítva. Tehát ez esetben is a törvénynél erősebb hatása volt a kulturális örökségnek. A pásztor, egymással hadakozó népek számára a fiúknak nagyobb volt az értékük. Tehát spontán is jobban éltek a nőgyógyászat drága eredményével.
A gyermekvállalás korlátozása óta jelentős ágazat lett a feleségszerzés részben a birodalom elmaradt vidékeiről, részben a szomszédos, még szegényebb országokból.
A belföldi forrású mennyasszony szerzés inkább spontán, mint bűnözés. a városokba települt férfiak a származási helyen keresnek felséget. Onnan a lányok örömmel is jönnek, hiszen számura a városi férj társadalmi előrelépést is jelent.

A szomszédos országokból azonban bűnbandák hozzák az eleségeket. Amíg vidékről 50 dollárét is vannak jelentkezők, addig Vietnámból hozott felségek 10-15 ezer dolláros árairól beszélnek. A szomszéd országokból jövő diplomás nők számára nagy a választék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése