2017. szeptember 7., csütörtök

A francia elnök népszerűsége elolvadt.

Kopátsy Sándor                PP                    2017 08 29

A francia elnök népszerűsége elolvadt.

A jelenlegi francia államelnök, Macron csillaga rekord gyorsasággal elolvadt. A legutóbbi felmérések szerint Macron népszerűsége a választások során általános 60 százalékos támogatottságot élvezett, jelenleg 37 százalékon van. Ekkora népszerűséget még egyetlen francia elnök nem szenvedett öt hónap alatt. Ezt szinte senki sem várta, mint ahogy egy évvel a választás előtt sem gondolták, hogy elnök lehet.
A tényleges okot mégsem ismerte fel senki. Franciaország az EU megalakulása óta beteg, mert Németországgal úgy akart egyenrangú lenni, hogy felvette a Németországra szabott felépítményt, ami számára csak fokozta a lemaradását. Az EU abba fog belepusztulni, hogy a protestáns, puritán társadalmak felépítménye, csak nekik való. Már elég idő telt el, hogy tudatosuljon, az EU alkotmánya, a tagjaival szemben támasztott igénye, majd mindennél inkább a közös valutája csak a puritán társadalmak, az angolszászok, a germánok és a skandinávok, számára lehet hatékony. Érdekes módon ezt Nagy Britannia vette először tudomásul annak ellenére, hogy nem volt az igazán lemaradók között, de észrevette, hogy az EU egésze vészesen lemarad a négy óceánokon túli, volt gyarmatához képest.
Ez csak azért nyilvánvaló, mert az EU brüsszeli bürokratái kényesen vigyáznak arra, hogy az EU eddigi működését ne állítsák szembe a sokkal sikeresebb óceánokon túli angolszász országgal. Ez a lemaradás azonban Nagy Britannia számára nyilvánvaló.
Az egyértelmű tény, hogy az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland még egyszer olyan gyorsan növekedett, mint az EU tagállamai együtt, és másfélszer olyan gyorsan, mint a puritán tagországok. Ez azt jelenti, hogy az EU nem puritán lakosú tagállamai csak negyed olyan gyorsan fejlődtek.
Franciaország ugyan a mediterrán latin országoknál valamivel jobban teljesített, de Németországhoz képest ez is lemaradt.
Azt nem tudom, hogy Macron mennyire látja a tényeket, de azt látnia kellene, hogy Franciaország képtelen betartani az EU tagoktól megkövetelt költségvetési hiányt, hogy lényegesen nagyobb a munkanélkülisége, mint Németországnak. Ennek ellenére az első útja a német kancellár asszonyhoz vezetett. Erre azért kényszerült, mert a hazai problémákat nem lehet úgy megoldani, hogy nem számíthat Németország támogatására. Addig azonban aligha jutott el, hogy Franciaország annál nagyobb válságban lesz, minél tovább az EU követelményekhez ragaszkodik.
Még kevésbé jutott el addig, hogy az EU tarthatatlan intézmény, különösen a németekkel közös valuta.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése