2017. augusztus 14., hétfő

Németországot irigylik

Kopátsy Sándor                 PG                   2017 07 12

Németországot irigylik

A napokban jelent meg egy közvélemény kutatás arról, hogy melyik országban hogyan értékelik Merkel és Trump politikáját. Megdöbbentettek az adatok. Hollandiában, Franciaországban, Angliában, Japánban és Kanadában négyszer – kilencszer többen értenek egyed Merkel, mint Trump politikájával. Életem során még nem fordult elő, hogy egy nyugat-európai ország vezetője ehhez hasonló mértékben nem az Egyesült Államok elnökével szemben ilyen támogatást élvezett volna. Ezzel szemben Trumpnak csak két támogatója van, Oroszország és a Dél-Afrikai Köztársaság. Mi, magyarok szerencsések voltunk, hogy kimaradtunk az euró övezetből. A baj az, hogy úgy viselkedtünk, mintha az övezet tagjai lettünk volna azzal a különbséggel, hogy az euró helyett a svájci frankra tettünk. Mivel annak a kamatja tört része volt a forintban elérhető hiteleknek, svájci frankban adósodtunk el.
Szinte mindenki bártan vette fel a hiteleket svájci frankban, mivel ezek kamata olyan alacsony volt, mintha euróban adósodtunk volna el. Arra senki nem gondolt, hogy ezek az olcsó kamatú hitelek visszafizetése milyen nehéz lesz. Ráadásul a forintunkat az euróhoz képest keményen tartottuk. Azon mégsem akadt fel senki, hogy egyre negatívabb lett a külkereskedelmünk mérlege, gyorsan eladósodtunk.
Szerencsénkre, a Fidesz kormány leállította a svájci frankban felvehető hiteleket, állami és banki segítséget nyújtott a svájci frankban felvett hitelek átváltására forint hitelekké. Ez ugyan sem az ügyfeleknek, sem a bankoknak, sem az államnak nem volt tehermentes. Ezt a tehet megkönnyítette mindhárom fél számára, hogy a kormány az euróhoz képest, mintegy harmadával leértékelte a forintot. Ennek köszönhetően azonnal megindult a külkereskedelmi hiány csökkenése, majd aktívvá válása, fellendült a turizmus. Jelenleg már ott tartunk, hogy csökkenthetjük a külső adósságunk.
Az eladósodásunk egyetlen oka a kemény forintunk volt.
Most a Németország által követett stratégiát irigyli a világ, kivéve a bányajáradékból jól megélt, de most annak elvesztése miatt kesergőknek. Most minden ország azt szeretné, ha az ő valutáját is leértékelné. Ha ez sikerülne, oda lenne a német csoda, vagyis Németország erejéhez képest gyenge euróból történő gazdagodásának. Ha minden ország valutája gyenge lenne, akkor a valuták gyengeségéből élvezett előnyöknek vége.

Németország csak addig gazdagodhat a gyenge valutájának köszönhetően, amíg a mások valutája viszonylag kemény marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése