2017. augusztus 25., péntek

Korszerűbb gyónást

Kopátsy Sándor                 PV                   2017 08 19

Korszerűbb gyónást

Gyerekkorom óta tiltakoztam a vallásom gyóntatása ellen. A számomra nagyon értékes embereket nem a bűntelenség, hanem az azoknál ezerszer fontosabb, nagyobb érdemek jellemezték. A dogma szerint az isten nem az érdemek és a bűnök egyenlege, hanem csak a meg nem bocsátott bűnök alapján ítélkezik. A mennyek országába csak azok juthatnak, akiknek nem maradt a papok által meg nem bocsátott bűnei.
A vallás még hihette azt, hogy az isten is a klérus érdeke alapján ítélkezik, a társadalom érdeke azonban azt kívánja, hogy mindenkinek minél nagyobb legyen a bűneihez viszonyítva az érdeme.
A római katolikus egyház vissza is élt ezzel a túlvilági élet feletti hatalmával. Ennek csúnya példája volt a túlvilági büntetést elengedő fizetségek árulása. A reformáció hívei e felett botránkoztak a legjobban. A római katolikus klérusnak azonban ez bőséges pénzforrást jelentett.
Az osztálytársadalmakban, mivel azokat a tudás bősége jellemezte, a tudásvágyat eredendő bűnnek kellett kezelni, ösztönös társadalmi reflex volt a jóra való buzdítás helyett a bűnök elkerülését ösztönözni. A jelenkorban azonban anakronizmussá vált, a társadalmi érdek szolgálata helyett az egyházi dogmákhoz ragaszkodni, a jobb élet teremtésén való igyekezet helyett passzívan, mindenről lemondva élni. A jelenkor parancs nem a lemondás, hanem az igények kielégítése.
Ezért nem a bűnök bevallására, hanem az érdemek és a bűnök közti egyenleg javítása kellene a vallásnak törekedni. A gyónás konzultáció legyen a pappal azon, hogyan lehet minél nagyobb pozitív egyenlege az életünknek.
A bűnök felett felmentés adás ugyan óriási hatalmat jelent a klérus tagjainak, de a társadalom érdekét sérti az, ha a vallás klérusa jogot évez abban, hogy meg nem történtté minősíti a társadalom érdekét sértő cselekedeteket. Az a tény, hogy a katolikus hívek gyengébben szolgálják a társadalmuk érdekét, egyértelműen bizonyítja, hogy nem a bűnöket kell megbocsáthatóvá tenni, hanem a bűnökkel okozott társadalmi kért kell jó cselekedetekkel korrigálni.

A jelenkor fejlett társadalmaiban már nem indokolt a vallás klérusának megkülönböztetett jogokat adni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése