2017. március 13., hétfő

Az euró övezet értékelése

Kopátsy Sándor                 EG                   2017 02 21

Az euró övezet értékelése

A legnagyobb külkereskedelmi deficitje, 477 milliárd dollár, az Egyesült Államoknak, a legnagyobb pozitív egyenlege, 295 milliárd dollár, Németországnak van. Ebből a klasszikus közgazdaságtan nehezen vonná le a következtetés, mert annak logikája azt mondaná, hogy a legfejlettebb gazdaságú ország valutája indoktalanul felértékelt, Németország valutája pedig indoktalanul leértékelt.
Minket, európaiakat, az Európai Unió tagját elsősorban Németország aránytalanul magas pozitív egyenlege ejtett gondolkodóba. Az negyven éve bosszant, hogy a liberális közgazdászok, mindenekelőtt a liberális bankárok mániája a közös valuta. A bankárok érdeküket sértőnek tartották, hogy a nemzeti valuták árfolyamának szabályozása az államok jogkörébe tartozik. A zászlóvivőjük a Világbank és a Nemzetközi Valuta Alap volt. Ezeknek sikerült először beugratni Argentínát, hogy valutája árfolyamát a dollárhoz kösse. A dollár a világ legnagyobb gazdasága, az angolszász puritánok Egyesült Állama és az ötöd szintig sem jutott, latin-amerikai Argentína valutájának összekapcsolása agyrémnek minősült, mégis bevezették. Máig sem tud Argentína kimászni a gyors következményeiből.
A kudarc ellenére az ötlet megfertőzte az EU brüsszeli adminisztrációját is. Az ötlet értékét Németország is azonnal felismerte. Az ötlet kivitelezői között ott szerepelt a magyar származású, de belga bankár, Lámfalussy is. Azt, hogy mivel indokolták a vegyes kultúrájú és fejlettségű országok közös valutájának előnyit, a nyomát sem találtam.
Az viszont eleve nyilvánvaló volt és hamar kiderült, hogy a közös valuta a puritán és fejlettebb németeknek óriási előny, a nem puritán és kevésbé fejletteknek azonban kezelhetetlen hátrány.
Még kevesebb nyoma található annak, hogy ki javasolta az olyan közös valutát, az eurót, ami mintegy harmadával leértékeltebb lett, mint a német márka volt. Ennek köszönhetően csak a múlt évben Németország mintegy 200 milliárd dollár többletbevételhez jutott. Ezen az alapon joggal feltételezhető, hogy az euró övezet fennállása óta Németország 1.000 milliárd dollárnál nagyobb nyerséghez jutott. Ezen felül a német pénzügyi vállalkozások egy mási 1.000 milliárd dollár olcsó kamatozású állampapírhoz jutottak, aminek ugyan az olcsóságát élvezhették, a nagy részük behajthatatlan marad.
Az euró övezet létrehozásának a pénzügyi mérlege aligha lesz valaha elkészíthető, mert óriási nyereségek és veszteségek nagysága sem lesz meghatározható.
Az okozott kár tehát felmérhetetlen marad. A mediterrán országoknak okozott kár azonban legalább száz évre visszavetette ezeknek az országoknak a felzárkózási esélyét. Még az sem mérhető fel, hogy mikor lesz végre az euró unió felszámolható. A kilépési feltételek olyan szigorúak, hogy még Görögország kilépése is tisztázhatatlan.
Véleményem szerint, a világgazdaság történelemében az euró övezet létrehozása lesz a legnagyobb károkozó, Európát megosztó vállalkozás. Ennek ellenére még az sem vetődik fel, hogy a nagyon eltérő kultúrák, és fejlettségi szintű társadalmak közös valutája elképesztő kárt okozó vállalkozás volt.

Az első tanulság, hogy közveszélyes minden olyan vállalkozás, amiből szinte lehetetlen kiszállni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése