2016. december 7., szerda

Történelemszemléletem 2016

Kopátsy Sándor                 EH                   2016 12 03

Történelemszemléletem
2016

Többször visszatérek erre a témára, mert érzem, hogy nagyon megváltozott az ember történelemformáló szerepe. Tudom, hogy a sorsunk alakítója lettünk, de ez még nem tudatosult nemcsak a politikai elitben, de még a társadalomtudományban sem. Ezért kerülgetem ezt a témát. Ma éjjel egy álmom segített a tovább jutásban.
Azt álmodtam, hogy fajunk tudatának alakulása nyomon követhető abban, hogy mikor mennyire az istent, illetve az isteneket tartottuk sorunk alakítójának.
Fajunk eddigi életének 95 százalékában a mindennapi életünk eseményeinek alakítóját is az istenek beavatkozásával magyaráztuk. A fontos változások pedig mindig az isten, az istenek beavatkozásának a következménye volt. Nemcsak az isten teremtette meg az embert, de az életének az alakítását is ő folytatja. Ezzel szemben egyre inkább kiderül, hogy az életünket mi, emberek alakítjuk. Ezt álmodtam meg abban, hogy a történelmünk során egyre kisebb rangú emberek kezébe került a sorsunk alakítása.
A kultúrák mítoszaiban még az istenek a főszereplők.
Ezek mindegyike ugyan az ember teremtésével kezdődik, de tulajdon képen annak a jégkorszak megszűnése utáni viszonyaival foglalkozik. Ezt nemcsak az időszámításuk, de az események leírása is igazolja, hogy már a földművelésből, pásztorkodásból éltek, tehát nem az ember teremtésével, hanem a munkából való megélés idejéről szólnak.
A zsidó nép vallását megalapozó Bibliának, az Ószövetségnek is minden fontos eseményét az istenek alakították. Ezt átvették nemcsak a keresztény, de a mohamedán egyházak is. Azt csak öreg koromban ismertem fel, hogy a Biblia az ember teremtését nem a fajunk megjelenésének, hanem a munkából való megélésének kezdetére tette. Sőt az isten a jövőjét ismerni akaró Ádámot ezért azzal büntette, hogy verejtékes munkával fog ezért bűnhődni. Az embernek a munkából való megélése azonban csak a felmelegedés után történt meg. Az ember mintegy 250 ezer éve jelent meg, de a munkából való megélése mintegy hétezer éves. Azt még megértem, hogy a vallások világteremtési dátumai tudománytalanok, de azon illene felakadni, hogy a zsidó vallás időszámítása és az ember teremtése között nagyságrendi különbség van.
Az időszámításunk utáni legendában azonban már megjelennek a földi hatalmasságok, az uralkodói családok alapítói. Azok azonban még isteni felhatalmazással lettek a népek sorsának alakítói. Ezer éve, az európai uralkodóházak alapítói szentnek lettek, akik isteni felhatalmazás alapján hozták a döntéseiket. Ezt csodákkal bizonyították.
A középkor virágkorában azonban eltűnt a királyi családokra koncentrált szentek kora. Ettől kedve az egyházi szolgálat vált jellemző indoklása a szentté avatásnak. Meg sem tudom mondani, hogy ki lett a politikai hatalma alapján az utolsó szent. De az álmomban nem is a szentekkel foglalkoztam, hanem azzal, kik lettek a népek tudatában a hősök, a példaképek. Mi, magyarok hogyan jutottunk el Szent László királytól a Ludas Matyiig. A nép hőse a hatalom ellen lázadó kisember lett. Ugyanakkor tudományt előbbre vivők, a technikai csodákat létrehozók, az emberiséget boldogítók eredményeit nem az istenek jóakaratának minősítjük.
A jelenkor legjelentősebb két tudományos eredményének a fogamzásgálást megoldását, és a kommunikáció technikai forradalmát tartom.
Ma több milliárd ember élete azért lett nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, mert dönteni képes a gyermekvállalásáról. A létszámunk azért állt meg a még elláthatóság határán, mert használják a fogamzásgátlást. Még senki sem vette a fáradságot arra, hogy felmérje, hol tartanánk, ha már tízmilliárdnyian volnánk, és hol tartanánk a század végén, ha nem volna megoldható a fogamzásgátlás. Ennek ellenére, a múlt évben, amikor meghalt a fogamzásgátlás megoldásának legilletékesebbje, említést sem találtam róla.
A másik legjelentősebb találmánynak a mobil telefont tartom. Ebben a szakma tucatnyi legjobbja fontos szerepet játszott, de a jelentősége abban van, hogy olcsó, szinte minden társadalomban elérhető. Szinte alig 30 év alatt az emberiség nagyobb fele használhatja. Még azzal sem találkoztam, hogy valaki megpróbálta volna felmérni, milyen tudati hatása lesz ennek az olcsó és egyszerűen használható találmánynak.

A csodák világában élhetünk, de ezt tudomásul sem vesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése